Situacija se neće poboljšati

Dim od požara iz Sibira prvi put stigao do Sjevernog pola

  • Izvor: SRNA
  • 10.08.2021. 11:01

Dim od požara u ruskom regionu Jakutsk stigao je do Sjevernog pola prvi put od početka mjerenja i aktivisti upozoravaju da se situacija neće poboljšati do druge polovine avgusta, piše britanski dnevnik "Indipendent".

Na satelitskim snimcima američke Agencije za svemirska istraživanja NASA vidi se dim koji se kretao sa udaljenosti od skoro četiri hiljade kilometara iz Jakutije na Dalekom istoku Rusije.

Dim je pokrio široko područje od sjevera Sibira do Mongolije, a oko 1.200 gradova i naselja ugroženo je samo u oblasti Krasnojarski Kraj.

U središtu u Jakutiji trenutno bjesne najteži šumski požari u istoriji jer je izgorjelo skoro četiri miliona hektara. Jedan od požara pokrio je oblast široku skoro milion hektara, što je, takođe najviše do sada.

Stručnjaci navode da će se situacija pogoršavati u narednim danima zbog snažnih udara vjetra i suvog vremena, ali izražavaju nadu da će kiše krajem avgusta donijeti olakšanje.
Zvaničnik "Grinpisove" vatrogasne službe u Rusiji Grigorij Kuskin rekao je da je situacija u Jakutiji posebno teška jer je ugroženo nekoliko sela i naftnih skladišta.

Lokalne vlasti Jakutije juče su produžile vanrednu situaciju pošto su požari počeli da okružuju naselja.

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?