SAD ruši kamen temeljac bezbjednosti

EU upozorava Trampa da ne pokreće novu trku u naoružanju

  • 22.10.2018. 21:41

Evropska unija pozvala je danas američkog predsednika Donalda Trampa da razmisli o mogućim posljedicama koje bi povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom imalo po američke građane i svijet.

Osim što pozivaju Rusiju da ostane pri sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, države Evropske unije takođe očekuju "da SAD uzmu u obzir posljedice njihovog mogućeg povlačenja iz INF po sopstvenu bezbjednost, po bezbjednost svojih saveznika i čitavog svijeta", navodi se u saopštenju EU, prenosi AP.

Takođe se navodi da je taj sporazum bio ključni kamen temeljac evropske bezbjednosti i strukture više od tri decenije i pomogao da se suzbije proliferacija oružja masovne destrukcije.

"Svijetu ne treba još jedna trka u naoružanju koja nikome ne bi donijela dobro, već suprotno, svima bi donijela nestabilnost", poručuje EU.

Američki predsjednik rekao je u subotu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija "godinama" krši taj sporazum i jer taj dokument spriječava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da posjeduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.