Održana svečana ceremonija

Gradonačelnik Njujorka proglasio 26. februar Danom srpskog nasljeđa

  • Izvor: SRNA
  • 26.02.2024. 21:34

U američkom gradu Njujorku danas je održana svečana ceremonija podizanja zastave Republike Srbije, nakon što je gradonačelnik Njujorka Еrik Adams ranije proglasio 26. februar - Danom srpskog nasljeđa.

U objavi na društvenoj mreži "Iks" Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku navodi se da je proklamacija gradonačelnika Adamsa izraz dubokog poštovanja srpsko-američkih odnosa i prepoznavanja istorijskog doprinosa srpske zajednice ukupnom socijalnom, ekonomskom i kulturnom identitetu grada Njujorka.

Ceremonija je održana u samom centru Njujorka, parku Boling grin, mjestu značajnih istorijskih dešavanja za SAD i grad Njujork.

Ovo je prvo slično dešavanje u Njujorku u istoriji srpsko-američkih odnosa.

Tokom ceremonije, simbolično su, zajedno podignute zastave Srbije i SAD uz intoniranje himni dvije zemlje.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici grada Njujorka, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i srpske dijaspore.

U svom govoru, gradonačelnik je naglasio da su američki Srbi oduvek imali značajnu ulogu u izgradnji i napretku Njujorka.

On je iskazao uvjerenje da će nastaviti da pružaju svoj prepoznatljivi doprinos napretku grada, te što bližim odnosima Njujorka i Amerike sa Srbijom.

Generalni konzul Srbije Vladimir Božović je izrazio zadovoljstvo i ponos zbog činjenice da je gradonačelnik Adams, u znak priznanja Srbije i srpske zajednice u Njujorku, proglasio 26. februar Danom srpskog nasleđa.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.