Protest

Hiljade Španaca protiv zakona o amnestiji

  • Izvor: SRNA
  • 09.03.2024. 15:30

Hiljade Španaca izašlo je danas na ulice u centru Madrida protestujući zbog zakona o amnestiji katalonskih separatista koji su umiješani u pokušaj otcjepljenja 2017. godine.

Španska vladajuća Socijalistička radnička partija postigla je sporazum sa dvije katalonske stranke što znači da bi prijedlog zakona mogao da prođe u parlamentu do kraja marta.

Prijedlog zakona o amnestiji izazvao je niz protesta i ovom zakonu protive se konzervativna Narodna partija, desničarski Voks i neke frakcije među socijalistima.

- Što se tiče Voksa nema primirja ni mira za ovu Vladu - rekao je vođa Voksa Santjago Abaskal u Madridu tokom protesta.

Demonstranti su nosili državne zastave i pjevali patriotske pjesme.

Socijalisti su predložili amnestiju u zamjenu za podršku dvije katalonske separatističke stranke za jedan mandat premijeru Pedru Sančezu.

Amnestija bi pokrila sve događaje u vezi sa pokušajima Katalonije da dobije nezavisnost od 2011, uključujući i simbolično glasanje 2014. i referendum o nezavisnosti 2017. godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.