Novi zakonu

Homoseksualnost kažnjavaju kamenovanjem do smrti

  • 03.04.2019. 08:46

Bruneji od danas uvode nove islamske zakone prema kojima će seksualni odnos između istopolnih partnera biti kažnjavan kamenovanjem do smrti.

Sultan Bruneja Hasanal Bolkijah pozvao je danas na "snažnije" islamsko učenje u zemlji. 

"Želim da islamsko učenje jača u ovoj zemlji", rekao je Bolkijah, koji nije pomenuo uvođenje novih zakona. 

Prema novom zakonu, pojedinci će biti osuđeni zbog istopolnog seksualnog odnosa samo ako priznaju prekršaj ili ako su ih vidjela četiri svjedoka, piše Bi-Bi-Si. 

Homoseksualnost je na Brunejima bila protivzakonita i prije uvođenja novih zakona, a ranija kazna je bila do deset godina zatvora. 

Zajednica homoseksualaca Bruneja izrazila je šokiranost i strah zbog "srednjevjekovnog kažnjavanja". 

Potez vlasti Bruneja izazvao je osude međunarodne zajednice. 

Mjere koje danas stupaju na snagu obuhvataju i kažnjavanje za niz drugih zločina, uključujući amputaciju kao kaznu za krađu.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 ATV Intervju: Sergej Lavrov

    ''Еkskluzivni intervju Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije. Govoriće o vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini, trenutnoj situaciji na globalnoj političnoj sceni, odnosima Rusije i Zapada, te o političkoj situaciji u BiH. Intervju vodi novinarka Darinka Petrović.

  • 20:40 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 21:10 Film: Еkipa (12+)

    '"Еkipa" je priča sa sjajnim humorom koja govori o ljubavi, krimi-komedija za sve generacije, ali je ujedno i prvi film koji prikazuje srpski fudbal i rivalitet između dva najveća kluba – Partizana i Crvene zvezde.

  • 22:40 Serija: Nasljednici (12+)

    'Serija: Nasljednici (12+)