Tenzije u Crvenom moru

Iran upozorava SAD: Biće problema!

  • 14.12.2023. 19:50

Iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani upozorio je da će se predložena multinacionalna operativna grupa za zaštitu brodova u Crvenom moru, na čelu sa SAD, suočiti sa "izuzetnim problemima".

Aštijanijevi komentari uslijedili su nakon što su Sjedinjene Države prošle sedmice saopštile da su u pregovorima sa drugim zemljama o formiranju operativne grupe nakon niza napada Huta koje podržava Iran u Jemenu na brodove u Crvenom moru.

"Ako naprave tako iracionalan potez, suočiće se sa izuzetnim problemima", rekao je Aštijani iranskoj agenciji ISNA. "Niko ne može da operiše u regionu gdje imamo prevlast", rekao je on, misleći na Crveno more.

Aštijani nije precizirao koje mjere je Iran spreman da preduzme kao odgovor na formiranje operativne grupe na Crvenom moru, navodi Rojters.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je novinarima prošle nedjelje da Vašington pregovara sa drugim zemljama o formiranju "pomorske operativne grupe... kako bi se osigurao bezbjedan prolaz brodova u Crvenom moru", ali nije iznio dalje detalje pregovora.

Jemenski Huti, koji su povezani sa Iranom, uključili su se u sukob između Izraela i Hamasa tako što su napali plovila na vitalnim plovnim putevima i poslali dronove i ispalili projektile na Izrael, objašnjava britanska agencija.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)