Ofir Vinter

Kako će Еgipat odgovoriti na sukob u Gazi?

  • 18.10.2023. 22:13

Angažman Еgipta u Gazi ima određene crvene linije koje ta zemlja neće preći - neće biti vojnog angažmana Еgipta protiv Izraela u korist Palestinaca, kaže u intervjuu za "Еjža tajms" Ofir Vinter, stručnjak za arapsko-izraelske odnose i savremeni Еgipat.

Vinter objašnjava da Еgipat pokušava da balansira u odnosima sa Izraelom i Hamasom. S druge strane, Еgipat otvoreno izražava posvećenost palestinskoj stvari, jer je, kako kaže, težnja Palestine za samoopredijeljenjem glavni arapski i islamski cilj. Takođe, zbog geografske blizine, svaka eskalacija u Gazi će imati direktan uticaj na nacionalne interese Еgipta.

"Taj stav se ogleda i u reakciji Еgipta na izbijanje nasilja između Izraela i Hamasa: nakon ubistava i kidnapovanja nedužnih izraelskih civila od strane Hamasa, članovi parlamenta i državni mediji u Еgiptu su prikazali Izrael kao agresora, a Hamas kao žrtvu", ističe Vinter.

Po njegovim riječima, može se očekivati da Еgipat preduzme nekoliko koraka kako bi pokazao solidarnost sa Palestincima, a oni uključuju humanitarnu pomoć Gazi, evakuaciju ranjenika u egipatske bolnice i pojačanu ulogu u posredovanju za prekid vatre. Time bi Еgipat ojačao svoj regionalni i međunarodni položaj.

Еgipat, međutim, ne želi da otuđi Izrael, upozorava Vinter. 

"Na kraju krajeva, oni imaju zajednički interes: ne žele da vide ponovno oživljavanje političkog islama u regionu, što je povezano sa iskustvom Еgipta sa islamističkim organizacijama", kaže Vinter.

On podsjeća da je sadašnji režim u Еgiptu zbacio Muslimansku braću 2013. godine, a Hamas je izdanak Muslimanske braće, zbog čega ga Еgipat doživljava kao prijetnju.

Ali uprkos sumnjičavom pristupu Еgipta Hamasu, od 2017. između njih postoji razumijevanje. Hamasova saradnja u borbi protiv terorizma na Sinaju dovela bi do ublažavanja egipatske blokade Gaze.

Crvene linije

Vinter ističe da iako su odnosi Еgipta i Izraela odnosi saradnje, nisu topli. Еgipat je potpisao mirovni sporazum sa Izraelom 1979, a tokom protekle decenije, Izrael se pozicionirao kao ključni politički, bezbjednosni i ekonomski partner Еgiptu.

Posljednjih godina, Еgipat je bio posrednik između Izraela i Hamasa i u naporima za rekonstrukciju Gaze. Razlog za to je njegova blizina Gazi i činjenica da kontroliše prelaz Rafa – jedinu granicu sa Pojasom Gaze koja nije pod izraelskom kontrolom.

Ali angažman Еgipta u Gazi ima određene crvene linije koje ta zemlja neće preći, tvrdi Vinter: neće biti vojnog angažmana Еgipta protiv Izraela u korist Palestinaca – politika koja prvenstveno proizlazi iz egipatske posvećenosti mirovnom sporazumu Izraela i Еgipta iz 1979. godine.

Takođe, dodaje, neće biti odobren masovni ulazak stanovnika Gaze u Еgipat, sudeći po izjavama predsjednika Abdela Fataha el Sisija i drugih egipatskih zvaničnika.

Еgipat je do sada odbacivao ideju o useljavanju raseljenih Palestinaca na Sinaj, ali postoji mogućnost da će veliki broj stanovnika Gaze tražiti ulazak - to naročito važi za stanovnike Gaze sa stranim državljanstvom koji već čekaju na granici da pređu. 

Еgipat je protiv toga da se stanovnicima Gaze dozvoli prelazak granice u velikom broju jer se protivi svakom zadiranju u njegov suverenitet na Sinajskom poluostrvu. Glavna briga je, kaže Vinter, da će raseljeni Palestinci da ostanu za stalno na egipatskoj teritoriji, potencijalno narušavajući ionako delikatnu bezbjednosnu i ekonomsku situaciju.

Bezbjednosni rizici

Situacija takođe predstavlja veliki bezbjednosni rizik za Еgipat, navodi Vinter.

Prvo, povreda granice od strane izbjeglica iz Gaze, od kojih neki mogu da budu naoružani pojedinci povezani sa Hamasom ili drugim radikalnim grupama, mogla bi da prenese nestabilnost na Sinaj. 

Za Еgipat postoji opasnost od terorističkih napada i nestabilnosti kao što je bilo na Sinaju prije sporazuma sa Hamasom 2017. Neke od tih napada izvele su dobro naoružane i obučene militantne ćelije sa sjedištem u Gazi.

Drugo, ogroman udarac Hamasu mogao bi da dovede do haosa i nestabilnosti u Gazi, što bi potencijalno proizvelo krijumčarenje oružja i boraca duž egipatske granice sa Pojasom Gaze.

Druga bezbjednosna pretnja je da bi palestinske militantne grupe mogle da pokrenu terorističke akte sa Sinaja na Izrael, što bi dovelo u opasnost delikatan odnos Izraela i Еgipta.

Povratak Palestinske Uprave u Gazi?

Od izbijanja sukoba, Еgipat radi na smirivanju situacije u Gazi i vodi razgovore sa Izraelom, Hamasom, palestinskim vlastima, SAD, Iranom i drugim regionalnim i međunarodnim akterima.

Arapska liga se već sastala u Kairu, a očekuje se da će biti održana međunarodna konferencija u Еgiptu. Еgipat takođe nastoji da uspostavi da humanitarni koridor za isporuku hrane i lijekova u Pojas Gaze.

U ovoj fazi, Еgipat ima više interesa, ali i kontrole nad ishodima sukoba od većine drugih regionalnih međunarodnih igrača, navodi Vinter.

Ishod sukoba mogao bi da donese i neke koristi. Na primjer, Еgipat želi povratak Palestinske Uprave u Gazi, jer je spremnija da se uključi u diplomatiju i pregovore.

Scenario u kojem je Hamas značajno oslabljen mogao bi da utaba put za povratak Palestinske Uprave. U tom slučaju, Еgipat i Izrael bi mogli da imaju pragmatičnijeg susjeda preko granice.

Ako Hamas izgubi vlast na kraju rata, Еgipat će najvjerovatnije biti uključen u tranziciju vlasti.

Kao i prethodnih godina, od Еgipta se očekuje da bude kanal kroz koji će pomoć i sredstva arapskih zemalja i međunarodne zajednice biti prebačeni u Gazu, da učestvuje u procesu njene rekonstrukcije i da bude dominantan faktor uticaja na oblikovanje njene budućnosti, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera