Brisel

Kako ЕU želi da troši zamrznuti ruski novac

  • Izvor: Agencije
  • 09.05.2024. 10:07

Ambasadori zemalja članica Еvropske unije postigli su dogovor u načelu o tome da se prihodi od zamrznutih ruskih sredstava koriste za vojnu pomoć Ukrajini, saopštilo je belgijsko predsjedništvo ЕU.

"Taj novac će biti korišćen kako bi se podržao oporavak i vojna odbrana Ukrajine u kontekstu ruske agresije", objavilo je belgijsko predsjedništvo na platformi "Iks".

Predsjednica Еvropske komisije pozdravila je ovaj politički dogovor.

"Nema jačeg simbola i nema veće koristi od tog novca nego da se Ukrajina i čitava Еvropa učine sigurnijim mjestom za život", navela je Fon der Lajen na mreži Iks.


Putin: Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti

Putin: Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti

Savjet Еvropske unije odobrio je u februaru rezoluciju koja daje pravni osnov za to da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu, navodi se u saopštenju Savjeta.

Tada je navedeno da je Savjet je donio odluku da centralni depozitari, koji drže imovinu ruske Centralne banke u vrijednosti većoj od milion evra, treba posebno da obračunavaju vanredni saldo gotovine akumuliran kao rezultat restriktivnih mjera ЕU, kao i da moraju da drže te prihode na posebnim računima.

Lideri ЕU prošle godine su u martu saopštili da bi ЕU mogla da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u roku od nekoliko mjeseci u okviru plana koji uključuje kupovinu oružja za Kijev.

Od početka rata u Ukrajini, zemlje članice ЕU i zemlje grupe G7 zamrzle su oko polovinu ruskih deviznih rezervi, u iznosu od oko 300 milijardi evra, pri čemu se oko 200 milijardi nalazi u ЕU, uglavnom na računima belgijske kompanije koja pruža finansijske usluge Еuroklir.


Tijelo muža nađeno satima prije tijela žene, naloženo DNK vještačenje

Tijelo muža nađeno satima prije tijela žene, naloženo DNK vještačenje

Еvropska centralna banka je upozorila da bi slanje sredstava od zamrznute ruske imovine Ukrajini dugoročno moglo da predstavlja rizik za reputaciju evropske valute, i pozvala da se pronađe drugi način za finansiranje Kijeva.

Moskva je ranije upozoravala da će odgovoriti na eventualnu odluku ЕU da dobit od zamrznutih sredstava Rusije pošalje Ukrajini.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: