Strah od novih mutacija

Kina povećava broj kreveta na intenzivnoj nezi u jeku novog talasa korona virusa

  • Izvor: Telegraf
  • 20.12.2022. 09:53

Kina povećava broj kreveta na jedinicama intenzivne njege, zalihe lijekova za borbu protiv koronavirusa, kao i broj zdravstvenih radnika, u jeku novog talasa epidemije koji je zahvatio tu zemlju.

Peking je danas prijavio pet smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom koronavirusa, tri više u odnosu na ponedjeljak, koji su ujedno bili prvi smrtni slučajevi prijavljeni u posljednjih nekoliko nedjelja.

Od početka pandemije Kina je prijavila 5.242 smrtna slučaja prouzrokovanih koronavirusom, što je veoma nizak broj po globalnim standardima.

Od kako je Kina je ovog mjeseca počela da ublažava strogu politiku "nulte nolerancije" na virus korona, nakon protesta protiv ograničenja koja su u velikoj mjeri držala virus pod kontrolom, broj prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom je u naglom porastu, prenosi Gardijan.

Kineske vlasti su priznale da sistem za testiranje i evidentiranje oboljelih ne može da isprati sve oboljele, a broj prijavljenih smrtnih slučajeva zbog epidemije je u suprotnosti sa navodnim izvještajima o povećanom angažovanju pogrebnih preduzeća.

Obezbjeđenje i policija čuva najmanje jednu veliku pogrebno preduzeće u Pekingu, nakon nedavnih medijskih izvještaja o zabilježenim dugim redovima koje su napravila pogrebna vozila ispred krematorijuma, u Pekingu, prenio je Rojters.

Britanska agencija nije mogla da utvrdi da li se tamo prebacuju preminuli usljed zaražavanja koronavirusom.

Brojni izvještaji državnih medija izveštavaju o pojačanim naporima zdravstvenih vlasti na jačanju zdravstvene infrastrukture i snabdevanju medicinskih ustanova, prenosi Gardijan.

Prema navodima Global tajmsa, nekoliko velikih gradskih bolnica nabavilo je više respiratora i druge opreme za hitne slučajeve.

Pozivajući se na stručnjake, u izvještaju se navodi da postoji velika zabrinutost u pogledu broja zaposlenih, posebno medicinskih sestara na intenzivnoj nezi. Prošle nedjelje je objavljeno da su ljekari i medicinske sestre primorani da rade čak i nakon pozitivnog testa.

Nekoliko velikih gradskih bolnica nabavljalo je više respiratora i druge opreme za hitne slučajeve.

Guangdžou, grad u kome živi 15 miliona stanovnika, povećao je broj klinika kako bi omogućio zbrinjavanje čak 110.000 pacijenata dnevno.

U Nanjingu je uvedeno ograničenja kupovine ibuprofena i drugih lijekova, koji se koriste u liječenju koronavirusa.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su SAD zabrinute zbog porasta obolelih od koronavirusa u Kini zbog potencijalnog novog talasa pandemije, prenosi Rojters.

"Znamo da svaki put kada se virus širi, da ima potencijal da mutira i da predstavlja pretnju ljudima svuda", rekao je Prajs.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?