Nova godina kroz vremenske zone

Ko prvi, a ko posljednji ulazi u 2023.?

  • Izvor: ATV
  • 31.12.2022. 10:07

Pripreme za najluđu noć u godini već uveliko traju. Nova odjeća, nove frizure, priprema bogate praznične trpeze su samo neki od tradicionalnih i širom svijeta rasprostranjenih običaja.

Nova godina se mahom dočekuje u krugu porodice, voljenih osoba i prijatelja, a u zavisnosti od atmosfere u kojoj uživamo, biramo mjesto na kome ćemo dočekati Novu godinu kao simbol novog početka.

Krenemo li u kratko putovanje svijetom, kroz vremenske zone, prvi će u Novu 2023. godinu zakoračiti stanovnici Samoe i Božićnog ostrva, koji pripadaju grupi ekvatorskih ostrva. Oni u Novu godinu ulaze u 11 sati po našem vremenu.

Samo 15 minuta nakon njih u Novu godinu ulazi Novi Zeland.

Ko će prvi u 2023. godinu?

Od 14 pa sve do 15.30 sati po lokalnom vremenu u našoj zemlji u Novu godinu ulaze dijelovi Australije, Antarktika, Papue Nove Gvineje. Japan, Južna i Sjeverna Koreja ulaze u Novu godinu u 16 sati, a sat nakon toga Kina, Filipini i Malezija.

U 18 sati stanovnici Indonezije i Tajlanda ulaze u 2023. godinu, a na svakih 30 minuta za njima slijede Mijanmar, Bangladeš, Indija, Pakistan, Avganistan, Azerbejdžan i Iran.

Rusi, Turci, Saudijci, Iračani i Ukrajinci u Novu godinu ulaze u 22 sata, zajedno sa stanovnicima Somalije, Sudana, Tanzanije i Madagaskara.

U 23 sata po našem vremenu u 2023. godinu ulaze Grci, Finci, Rumuni, Litvanci, a samo sat nakon njih Nova godina dolazi u našu zemlju.

Mi u Novu godinu ulazimo zajedno s Nijemcima, Švajcarcima, Austrijancima, Italijanima, Česima, Slovacima i Mađarima.

U 1 sat 1. januara 2023. godine po našem vremenu Nova godina nastupa u Velikoj Britaniji, Irskoj, dijelu Portugala, određenim dijelovima Španije, Mauritaniji, Gambiji, Gani. Sat nakon toga Nova godina stiže u druge dijelove Portugala i manji dio Grenlanda.

U 3 sata poslije ponoći Nova godina dolazi u Brazil, a sat nakon toga u Argentinu, Urugvaj, dijelove Antarktika i Paragvaj.

Pet sati nakon što Nova godina nastupi kod nas, u Novu godinu ulaze Kanada, Venecuela, Bolivija i Portoriko.

U vremenskom intervalu od 6 do 10 sati u Novu 2023. ulaze pojedine savezne države Sjedinjenih Američkih Država, dijelovi Meksika i Kanade, Honduras, Gvatemala i Nikaragva.


Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program