Glavna vijest

Kome odgovara smrt Navaljnog?

  • Izvor: ATV
  • 16.02.2024. 16:51

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u zatvorskoj ćeliji u 47. godini. Za sada nema zvaničnog saopštenja Kremlja od čega je Navaljni preminuo, ali će ovo otvoriti niz spekulacija.

Navaljni je zasigurno bio kamen oko vrata Moskvi, ali ne onaj kamen koji bi ih povukao na dno. Njegov politički uticaj nije imao kapacitet za promjenu vlasti, pa čak i da je nakon odslužene kazne kao politički isposnik u vidu Nelsona Mendele ušao u trku za predsjednika Rusije.

Možda u smrt Alekseja Navaljnog niko nije bio umiješan, a možda i jest. Sada kada svijet govori o mrtvom Navaljnom, postavlja se pitanje ko od ove situacije ima korist? Zasigurno je nema zvanični Kremlj.

Zaharova: Zapad požurio da optuži Moskvu za smrt Navaljnog

Zaharova: Zapad požurio da optuži Moskvu za smrt Navaljnog

Navaljni je političar kojeg je zdušno podržavao Zapad. U svim svojim kapacitetima, a u Rusiji koliko je mogao. Uživao je popularnost na Zapadu više nego u Rusiji. U plastičnijem poređenju, Navaljni je bio Zelenski prije Zelenskog, odnosno Gvaido prije Gvaida.

Ta popularnost nije garantovala i politički uspjeh. Angažman kakav god imao nije bio dovoljan da pojedinac do te mjere uzdrma zvanični Kremlj. Čak i kada se govori o njegovom navodnom trovanju nakon kojeg je završio u komi, može se vidjeti rukopis i zapadnih i ruskih službi. Do danas nikada nije razjašnjeno da li je bio otrovan ili ne, ali su zapadne sankcije Moskvi presudile u toj nejasnoći.

Svjesni političkog i vojnog poraza u Ukrajini, zapadni mediji koji ponajbolje oslikavaju zvanične politike, naslovnice su prepunili prvo Izraelom, a sada Navaljnim.

Umro Aleksej Navaljni

Umro Aleksej Navaljni

Ažurnost i posvećenost zapadnih mejnstrim medija da Navaljnog istaknu kao vijest dana postavlja kockice na mjesto. Zapad nije uspio politički osuditi Putina, a razgovor predsjednika Rusije sa Takerom Karlsonom dodatno je uzdrmao "elite" koje kreiraju zvanični narativ.

Putin se u tom razgovoru predstavio američkoj javnosti, što je u velikoj mjeri obezvrijedilo američke napore da podrže novu pomoć Ukrajini. Kako drugačije oblatiti Putina nego novom turom optužbi. Smrt opozicionara idealna je prilika za to.

U ovom konkretnom slučaju može da gubi samo Vladimir Putin. Ako je i uspio popraviti svoj rejting u zapadnoj javnosti nakon intervjua sa Takerom, smrt Navaljnog je mrlja od koje će zapadni mediji napraviti blato.

Detalji smrti Navaljnog: Ljekari ga reanimirali više od pola sata

Detalji smrti Navaljnog: Ljekari ga reanimirali više od pola sata

Ruski predsjednik nije bio ugrožen političkim djelovanjem Navaljnog. Prvenstvo iz razloga što je Navaljni zatvorenik koji bi u zatvoru ostao još šest godina. Pritisci zbog njegovog hapšenja i zatvaranja davno su iščezli, stoga je njegovo djelovanje u Rusiji na političkom minimumu.

Sa druge strane, Putin se sprema za predstojeće izbore gdje se očekuje ubjedljiva pobjeda. Bio Navaljni živ ili mrtav, to neće promijeniti Putinov pravac. Ipak, mrtav Navaljni bi taj put mogao usporiti.

Kada su u pitanju koristi za vlast u Kremlju, malo ih je. Navaljni nije bio politički uticajan, čak nije bio u stanju ni da stekne veću političku popularnost. Bio je naklonjen zapadnim politikama što je okupljalo određen broj ljudi, ali opet nedovoljan broj za političke promjene.

Oglasio se Kremlj nakon smrti Navaljnog

Oglasio se Kremlj nakon smrti Navaljnog

Kada govorimo o zapadnim koristima, prvenstveno kada su u pitanju SAD, stvara se druga slika. Putinov intervju sa Takerom nije stigao do svakog Amerikanca, ali se zasigurno o njemu pričalo. Ko je mislio da je Putin loš, misliće to i dalje. Ipak, dovoljna je bila ravnodušnost prema sukobu u Ukrajini da se pokrenu dodatne akcije.

Zapad je zasigurno profitirao zbog smrti Alekseja Navaljnog jer je Vladimir Putin ponovo svrstan na listu "loših ljudi". Uz to, skrenuta je pažnja sa debakla u Ukrajini. 

Ko je bio Aleksej Navaljni

Ko je bio Aleksej Navaljni

Da ne zaboravimo i suprugu Alekseja Navaljnog koja je i prije zvanične potvrde da je političar mrtav osudila vlast u Rusiji. Njegova supruga trenutno živi u Minhenu.

Pratite nas i putem Vibera