Nova afera

Korupcionaški skandal u Njemačkoj: Ukrajincima poslali preplaćena i slabo oklopljena borbena vozila?

  • 19.02.2024. 12:37

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus našao se na udaru kritika zbog skandala oko nabavke oklopnih vozila, piše "Bild".

Prema navodima tog njemačkog lista, postoje značajna nepodudaranja između informacija koje su objavili Ministarstvo odbrane i proizvođač oklopnih vozila FFG iz Flensburga, na sjeveru Njemačke.

Njemačko Ministarstvo odbrane je 2. juna 2023. godine objavilo da će isporučiti 66 "zaštićenih pješadijskih borbenih vozila" Ukrajini, a za njihovu proizvodnju su zainteresovanost pokazali FFG i "Rajnmetal".

Potpuni kolaps:

Potpuni kolaps: "Nikada nije bilo mračnije u Njemačkoj"

Nakon kratkog razmatranja, Ministarstvo je odlučilo da ugovor ponudi FFG-u, navodeći da je riječ o "najekonomičnijem rješenju".

Kako oni navode, od oktobra 2023. godine do danas Ukrajini je isporučeno 48 od 66 oklopnih vozila.

Ipak, "Bild" piše da su ta vozila neadekvatna za korišćenje na prvoj liniji fronta, pa čak i za bilo kakvu upotrebu u "borbama" - iako su ih u njemačkom Ministarstvu nazvali "pješadijskim borbenim vozilom".

Razlog za to je činjenica da ta "oklopna vozila" nemaju adekvatnu zaštitu protiv mina, artiljerijske i minobacačke vatre.

Umjesto toga, oni imaju odbranu koja je dovoljna samo za zaštitu od naoružanja manjeg kalibra, potvrdio je portparol njemačkog Ministarstva odbrane.

Recept za neuspjeh: Kako je ekonomija Njemačke pala s konja na magarca

Recept za neuspjeh: Kako je ekonomija Njemačke pala s konja na magarca

Profesor na Univerzitetu Bundesvera u Minhenu Karlo Masala je rekao da "ako se potvrdi da je samo lakša verzija (vozila) biti isporučena Ukrajini, potpuno je jasno da je riječ o skandalu sa nabavkama".

"Uštede su pravljene po cijenu života", dodao je on.

Ministarstvo odbrane je pokušalo da se "opere" tvrdeći da "Ukrajinci nisu tražili da vozila imaju posebnu zaštitu od mina" - što je demantovao neimenovani ukrajinski zvaničnik.

"Naravno da smo željeli vozila koja imaju zaštitu od mina. Ali Nijemci nisu imali izbora", rekao je on za "Bild".

Skandal je produbljen nakon što je taj list otkrio i da vozila zapravo nisu proizvedena u Njemačkoj - kako je tvrdilo Ministarstvo - već da su narudžbine proslijeđene firmi "TAG Njemačka", koja se nalazi u američkom vlasništvu.

Ta kompanije je narudžbinu proslijedila svojoj podružnici na Bliskom istoku, te su vozila na kraju napravljena u fabrici u Ujedinjenim Arapskim Еmiratima.

Kako navodi "Bild", nijedno vozilo nije proizvedeno u Njemačkoj, već su samo preko Flensburga poslata u Ukrajinu.

Problem predstavlja i cijena "oklopnih" vozila. Naime, "Bild" navodi da je prosječan cena tih vozila između 185.000 i 208.000 evra, ali da dokumenta pokazuju da je njemačko Ministarstvo platilo čak 600.000 evra po komadu, odnosno oko 40 miliona evra za cijeli paket - tri puta više od tržišne cijene.

"Kakav je to jad i čemer kada ministra odbrane Njemačke o stanju u BiH informiše čovjek koji se lažno predstavlja"

Isporuka tih oklopnih vozila naišla je na oštre kritike opozicione Demohrišćanske unije, čiji je poslanik zadužen za odbranu Rodrik Kisveter rekao da bi, ako se potvrdi da su Ukrajini kupljena i isporučena vozila lošeg kvaliteta, to bilo "duboko problematično".

Ministarstvo odbilo da potvrdi da su vozila plaćena 600.000 po komadu, a Kisveter je pozvao na organizovanje istrage, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.