Predviđanje

La Stampa: Italija je primjer nemira izazvanih rastom cijena hljeba

  • Izvor: Kurir
  • 19.09.2022. 17:34

Brzi rast cijena hljeba, koji je pogodio sve zemlje EU, opterećen je narodnim nemirima i pravim „bunom hljeba“, rekao je Emanuele Bonini u italijanskom listu La Stampa.

Prema riječima autora, rekordne cijene hljeba u evrozoni, koje su u prosjeku porasle za 18 odsto, mogle bi povući „sve moguće posljedice”.

"Četvrtina država članica EU bori se sa problemom koji u velikoj mjeri utiče na svakodnevni život porodica, ali u stvarnosti čitav blok od dvadeset sedam zemalja mora da se nosi sa dvocifrenim povećanjem cijena. Samo su Francuska i Holandija uspjeli da izbjegnu ovaj opšti trend do sada, gdje je rast iznosio 8,2 odsto, odnosno 9,6 odsto“, rekao je Bonini.

Novinar je podsjetio da je u italijanskoj istoriji nagli rast cijene hljeba često dovodio do nereda, nazivajući Italiju „primjerom” posljedica krize.

"Fanov narodni ustanak 1791. godine zbog poskupljenja brašna, nemiri 1898. koji su izbili na kraju jednog od najboljih društveno-ekonomskih perioda poslije poskupljenja hljeba. Takođe "rat žitom" u Torinu 1917. U jeku svjetskog rata nestašica pšenice je dovela do toga da su cijene naglo porasle, proizvod je postao nedostupan za mnoge, a građani su pohrlili na trg. U jeku borbi, sardinski grenadiri su bili prebačen u staru prestonicu italijanskog kraljevstva radi uspostavljanja reda“, podsjetio je Bonini.

Ranije je evropska statistička agencija Evrostat konstatovala poskupljenje hleba u Evropi, koje je premašilo inflaciju od deset odsto. Maksimalno poskupljenje od 60 odsto zabilježeno je u Mađarskoj. Agencija je tešku situaciju sa cijenama objasnila situacijom u Ukrajini, krizom sa ukrajinskim žitom, kao i nestašicom energenata.