Predsjednik Bjelorusije

Lukašenko: Ako Zapad bude pomagao Ukrajini kao dosad - dani su joj odbrojani

  • 25.02.2024. 16:35

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je istakao da ako Zapad nastavi da "pomaže" Ukrajini kao sada, onda su joj dani odbrojani, prenosi bjeloruska agencija Belta.

Na pitanje o izgledima za mirno rješenje sukoba u Ukrajini i na pojavu novih osnova za to on je rekao da je razloga više nego dovoljno.

"Vidite kako se događaji u Ukrajini razvijaju - slabo", rekao je predsjednik Bjelorusije. 

"Vidim da su Rusi veoma ozbiljno zauzeli kurs ka mirnom rješavanju ovog sukoba, posebno sada", naglasio je on.

Lukašenko je ocjenio da, ako se sukob bude odugovlačio, ukrajinski vojnici će jednostavno prestati da se bore, a Poljska će uzeti zapadni dio Ukrajine.

"Ako Ukrajinci sada ne pregovaraju sa Rusijom, potpuno će izgubiti Ukrajinu", rekao je predsjednik Bjelorusije.

"Čim ukrajinski vojnici pobjegnu ili jednostavno prestanu da se bore, Poljaci će zauzeti zapadni dio Ukrajine, što je za nas neprihvatljivo, mi ćemo ovdje biti na strani Ukrajinaca, a Rusija će odsjeći južni dio do Pridnjestrovlja. Šta će ostati, samo Kijev?", zapitao se on.

U ovom trenutku, prema njegovim riječima, postoji mnogo razloga za pregovore i u tom pravcu treba ići.

O predsjedničkim izborima 2025.

Lukašenko najavio je da namjerava da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2025. godine.

"Recite im (opoziciji) da idem", rekao je on u razgovoru sa novinarima na biračkom mjestu.

Lukašenko je ocjenio da će bjelorusko društvo biti "spinovano" do predsjedničkih izbora u zemlji.

On je istakao da će 2024. biti aktivna godina i napomenuo da za to priprema i društvo i strukture vlasti, prenose "RIA Novosti".

"Bjelorusija će zajedno sa Rusijom moći da se odupre svakom neprijatelju"

Lukašenko je rekao da će njegova zemlja uvijek biti ujedinjena sa Rusijom, a sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarao je o raznim načinima da se suprotstavi Zapadu.

"Uvijek ćemo biti ujedinjeni sa Rusijom. I razumijete da u takvoj situaciji možemo da se odupremo svakom neprijatelju", rekao je Lukašenko novinarima na biračkom mjestu u nedjelju.

On je takođe naglasio da se zapadne zemlje slažu da je Krim ruska teritorija. 

"Krim je Krim, to je ruska zemlja, ruska teritorija, Rusi tako misle, a sa tim se slaže i Zapad", rekao je on na biračkom mjestu u Minsku, prenosi TASS.

Danas se u Bjelorusiji održavaju parlamentarni i lokalni izbori. Planirano je da se izabere 12.500 poslanika lokalnih vijeća i 110 poslanika donjeg doma parlamenta.

Lukašenko je istakao da na parlamentarnim izborima u Bjelorusiji neće biti sukoba i nereda, jer bjeloruska vlada umije da izvuče zaključke iz svojih grešaka.

"Jeste li vidjeli sukobe, pokušaje sukoba, nerede, kao što je bilo ranije? Niste vidjeli? I nećete vidjeti! Jer mi znamo kako da izvučemo zaključke iz svojih grešaka", rekao je Lukašenko.

On je dodao da nigde u svijetu nema tako otvorenih i fer izbora kao u Bjelorusiji i napomenuo da Bjelorusi najvećim dijelom vjeruju vlastima.

Lukašenko je rekao da će opoziciji i Zapadu koji je podržava biti teško da sruše vlast u državi.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.