"Bregzit"

Makron bi podržao povratak Britanije u Uniju

  • 27.09.2018. 16:14

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da bi podržao povratak Velike Britanije u EU, kao i novi referendum, ali je naglasio da nije na njemu da donese takvu odluku.

On je tokom obraćanja na Blumberg globalnom poslovnom forumu u Hotelu Plaza u Njujorku rekao da "Bregzit" puno košta i da je komplikovaniji nego što su to prvobitno mislili zagovarači napuštanja EU.

"Nije na meni da odlučim o takvom potezu i poštujem pravo izbora glasača u Britaniji. Zbog toga ne želim da se uključujem u debatu o drugom referendumu. Poštujem izbor, ali žalim zbog ostatka Evrope i zbog posebnih odnosa Francuske i Velike Britanije", istakao je Makron.

U Hotelu Plaza ranije danas se poslovnim liderima obratila premijer Velike Britanije Tereza Mej, koja je pokušala da poveća povjerenje u Britaniju u budućnosti, čiji je finansijski sektor, kao i privreda uopšte, izložen nesigurnom okruženju u vezi sa budućnošću Velike Britanije nakon "Bregzita", javio je "Sputnjik".

Evropski lideri, uključujući Makrona, prošle sedmice su odbili prijedlog Mejove o odnosima Velike Britanije i EU u budućnosti, koji je izazvao podjele u okviru njene Vlade.

Glavni pregovarač EU za "Bregzit" Mišel Barnije napisao je ranije na "Tviteru" da bi buduće partnerstvo Londona i Brisela trebalo da sadrži blisku ekonomsku vezu.

Velika Britanija trebalo bi da napusti EU 29. marta 2019. godine, a očekuje se da do tada London postigne sporazum sa Briselom koji bi obezbijedio neometanu trgovinu, što zagovara britanski premijer.

Ukoliko dvije strane ne postignu dogovor, Velika Britanija bi mogla da napusti EU bez ičega, čega se najviše plaše u Vestminsteru i upravi grada Londona.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.