Predsjednik Francuske

Makron ima plan: Nezavisnost EU od NATO-a izmjenom Mastriškog ugovora

  • 16.11.2019. 14:50

Predsjednik Francuske Emanuel Makron želi da Evropska unija postane nezavisnija od NATO-a u sferi odbrane tako što bi se unijele izmjene u Mastriški ugovor, prenosi list "Velt em zontag" pozivajući se na neimenovane izvore u Evropskoj uniji.

Makron smatra da je neophodno da se izmjeni sedma tačka 42. člana ugovora, u kojem se navodi da su u slučaju napada na jednu članicu Alijanse, sve druge u obavezi da joj pruže pomoć.

On smatra da bi u taj član trebalo dodati da svaka članica Evropske unije može bez ikakvih prepreka da primijeni Član 42.

Njemački list navodi i da bi ta izmena omogućila daleko efikasniju bezbjednost Unije, i uključila bi zemlje koje nisu u sastavu NATO-a, a to su Švedska, Finska, Kipar, Malta, Austrija i Irska.

Podsjetimo, predsjednik Francuske je ranije, u intervjuu za "Ekonomist", izjavio da je NATO doživio "moždanu smrt".

On je naveo da u organizaciji nema nikakve koordinacije u usvajanju strateških odluka. Prema njegovom mišljenju, SAD okreću leđa saveznicima, vodeći nezavisnu politiku u Siriji.

  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:30 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.