Ranije nego što je planirano

Mašinovođe u Njemačkoj prekidaju štrajk

  • Izvor: SRNA
  • 27.01.2024. 17:37

Sindikat njemačkih mašinovođa "GDL" prekinuće štrajk ranije nego što je planirano jer se nastavljaju pregovori sa kompanijm "Dojče ban", saopštile su danas obje strane.

Štrajk, koji je četvrti po redu i najduži u višemjesečnom sporu zbog plata i radnih sati, počeo je u 2.00 časa u srijedu, 24. januara, i trebalo je da traje do poned‌jeljka uveče.

Međutim, sindikat je saopštio da će okončati štrajk teretnog saobraćaja sutra u 18.00 časova, a putničkog u poned‌jeljak u 14.00 časova.

Radnici u sektoru saobraćaja širom Еvrope stupili su u štrajk sa zahtjevom za povećanje plate kako bi se izborili sa uticajem inflacije.

"Pregovori se, konačno, nastavljaju", rekao je zvaničnik "Dojče bana" Martin Zajler.

Dvije strane su se saglasile da će voditi pregovore u narednih pet sedmica i da neće biti obustave rada, najmanje do 3. marta.

Razgovori će biti povjerljivi i strane se neće obraćati javnosti do zaključka pregovora.

Jedan od glavnih zahtjeva "GDL" je smanjenje radnih sati na 35-časovnu radnu sedmicu sa tranutnih 38 sati, a da pri tom osoblje prima punu platu.

"Dojče ban" je odbacio ovaj zahtjev kao preskup i naveo da treba da zaposli još 10 odsto radne snage kako bi popunili prazninu. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.