Albanska manjina negoduje

Mekedonski jezik ostaje jedini službeni jezik

  • 18.01.2019. 18:34

Makedonski jezik s ćirilicom ostaje jedini službeni jezik na cijelom teritoriju zemlje, kao i u međunarodnim odnosima, objavila je makedonska vlada. 

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, ističu u vladi, nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu tog zakona.

Makedonska vlada napominje da u opštnama gdje manjinske zajednice nisu zastupljene s više od 20 odsto građana, neće biti primjene zakona, niti novih zapošljavanja.

Zakon o upotrebi jezika stupio je na snagu prošle sedmice, a najviše negodovanja se pojavilo jer je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena s 20 i više odsto.

Makedonska opozicija s VMRO-DPMNE na čelu smatra da se ovim zakonom omogućuje Albancima da na cijeloj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost s 20 i više odsto prisutna samo u sjeverozapadnim dijelovima zemlje, prenose srbijanski mediji.

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program