Na vojsku potrošeno 2,24 triliona dolara

Mir ni na vidiku: Svijet se dodatno naoružava, evo ko najviše troši

  • Izvor: Agencije
  • 24.04.2023. 10:11

Globalna vojna potrošnja dosegla je novi vrhunac u 2022. godini, objavio je institut za mirovna istraživanja SIPRI sa sjedištem u Stokholmu, navodeći da se radi o rastu potrošnje od 3,7 odsto usklađenih s inflacijom, odnosno da je u te svrhe potrošeno 2,24 triliona dolara.

Evropske zemlje su u 2022. godini, pri tom, zabilježile najveći rast potrošnje unazad 30 godina zbog kako se navodi, rata u Ukrajini.

Mask

Mask "isprozivan", pa otkrio koliko je novca donirao Ukrajini

– Vojni izdaci u zemljama centralne i zapadne Evrope iznosili su 345 milijardi dolara. U realnoj vrijednosti, potrošnja tih država prvi put nadmašuje onu iz 1989., na kraju hladnog rata, a 30 odsto je veća od one iz 2013. godine – istakao je SIPRI u izvještaju na svojim službenim stranicama.

Globalno gledano, zemlje svijeta tako su osmu godinu zaredom nastavile izdvajati više novca za vojsku nego prethodne godine.

Ukrajinci napali Krim

Ukrajinci napali Krim

U institutu SIPRI očekuju da će se ovaj trend nastaviti i sljedećih godina, s obzirom na trenutnu situaciju.

Lider SAD, slijede Kina i Rusija

Ubjedljivi lider u potrošnji i dalje je SAD, a slijede ga Kina i Rusija, koja je zbog rata skočila sa petog na treće mjesto na listi zemlja s najvećom vojnom potrošnjom.

Ukrajina je zabilježila porast od 640 odsto i sada se nalazi na 11. mjestu nakon što je prethodne godine bila na 36. mjestu. Njemačka ostaje sedma, nakon povećanja od 2,3 odsto.

Orbanova reakcija na ulazak Ukrajine u NATO:

Orbanova reakcija na ulazak Ukrajine u NATO: "Šta?!"

Godišnji izvještaj SIPRI smatra se najopsežnijom svjetskom bazom podataka o vojnoj potrošnji zemalja, u koje uključuju izdatke zemalja za osoblje, vojnu pomoć te vojno istraživanje i razvoj, piše Avaz.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.