Predsjednik Ukrajine najavio

Mir u Donbasu za šest mjeseci?

  • 17.09.2019. 09:45

Formulom za pronalaženje rješenja u Donbasu, koju je predstavio predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predviđeno je uspostavljanje mira u tom području u roku od šest mjeseci ili godinu dana, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko.

On je za ukrajinsku televiziju ICTV rekao da se u formuli za rješavanje krize u Donbasu naglašava da strane nemaju pet godina za nastavak razgovora i da će se Kijev svim silama truditi da ispuni očekivanja naroda.

"Međutim, ukoliko se kriza u Donbasu ne riješi u bliskoj budućnosti, Kijev će biti prinuđen da sprovede nove radikalne mjere", upozorio je šef ukrajinske diplomatije.

Pristajko je objasnio da je u plan Zelenskog uključena i razmjena zatvorenika i da će Kijev pokušati da u Ukrajinu vrati svoje državljane.

Ukrajinski ministar dodao je da će Kijev preduzeti korake da dođe do ljudi koji su sa druge strane linije kontakta, prije svega izgradnjom mosta u Stanici Luganskoj i pojednostavljenim procedurama za dobijanje penzije, prenio je TASS.

Članice Kontaktne grupe za pronalaženje rješenja za krizu u Donbasu potpisale su mjere za sprovođenje sporazuma iz Minska, poznatije kao "Minsk dva", koje su ranije blokirali lideri zemalja Normandijske četvorke.

Dokumentom je, osim primirja, povlačenja teškog naoružanja, amnestije i ponovnog uspostavljanja ekonomskih veza, predviđeno i sprovođenje reforme u Ukrajini sa ciljem osiguravanja decentralizacije vlasti, uz uzimanje u obzir posebnog statusa Donbasa.

Međutim, taj plan nije uspio zbog stava vlasti u Kijevu.
 

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program