Andrej Rudenko

Moskva: Otvoreni smo za pregovore o Ukrajini – ali ne po tuđoj naredbi

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 30.05.2024. 12:44

Moskva neće počinjati pregovore sa Ukrajinom po naredbi drugih – otvorena je za dijalog samo ako se uzmu u obzir pitanja koja je brinu u oblasti bezbjednosti, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

- Zahvalni smo Kini na izbalansiranom stavu o situaciji u Ukrajini u kontekstu realizacije ruske specijalne vojne operacije. Cijenimo dobro promišljenu i provjerenu odluku kineskih partnera da ne učestvuju u različitim konferencijama i forumima o realizaciji takozvanih mirovnih inicijativa Kijeva - rekao je Rudenko na konferenciji "Rusija i Kina: saradnja u novoj eri".

On je dodao da Moskva pozdravlja prijedlog predsjednika Kine o sazivanju međunarodne mirovne konferencije uz razumijevanje da će biti obezbijeđeno ravnopravno učešće Moskve i Kijeva i da će se razgovarati o svim, a ne samo jednoj mirovnoj formuli.

- Nikada nismo odbijali pregovore, i sada smo otvoreni za njih, ali to nećemo raditi po diktatu, nego uzimanjem u obzir naših bojazni u oblasti bezbjednosti u aktuelnoj situaciji - naglasio je Rudenko.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da Moskva ostaje otvorena za pregovore o Ukrajini, ali je riječ o miru, a ne o primirju.

Pratite nas i putem Vibera