Andrej Rudenko

Moskva: Otvoreni smo za pregovore o Ukrajini – ali ne po tuđoj naredbi

 • Izvor: Sputnik Srbija
 • 30.05.2024. 12:44

Moskva neće počinjati pregovore sa Ukrajinom po naredbi drugih – otvorena je za dijalog samo ako se uzmu u obzir pitanja koja je brinu u oblasti bezbjednosti, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

- Zahvalni smo Kini na izbalansiranom stavu o situaciji u Ukrajini u kontekstu realizacije ruske specijalne vojne operacije. Cijenimo dobro promišljenu i provjerenu odluku kineskih partnera da ne učestvuju u različitim konferencijama i forumima o realizaciji takozvanih mirovnih inicijativa Kijeva - rekao je Rudenko na konferenciji "Rusija i Kina: saradnja u novoj eri".

On je dodao da Moskva pozdravlja prijedlog predsjednika Kine o sazivanju međunarodne mirovne konferencije uz razumijevanje da će biti obezbijeđeno ravnopravno učešće Moskve i Kijeva i da će se razgovarati o svim, a ne samo jednoj mirovnoj formuli.

- Nikada nismo odbijali pregovore, i sada smo otvoreni za njih, ali to nećemo raditi po diktatu, nego uzimanjem u obzir naših bojazni u oblasti bezbjednosti u aktuelnoj situaciji - naglasio je Rudenko.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da Moskva ostaje otvorena za pregovore o Ukrajini, ali je riječ o miru, a ne o primirju.

Pratite nas i putem Vibera

 • 08:00 Еmisija: Agrar

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

 • 08:30 Еmisija: ATV jutro

  Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

 • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 11:00 Lovački saveti (R)

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.