Alabama

Muškarac se smrzao nasmrt u zatvoru: Držali ga u zamrzivaču?

  • Izvor: Agencije
  • 17.02.2023. 08:58

Entoni Mičel (33) iz Alabame umro je nakon što ga je policija nekoliko sati ostavila vezanog u zamrzivaču u zatvoru ili sličnom hladnom okruženju, navodi se u tužbi koju je podnijela njegova porodica, a koju prenose američki mediji.

Mičel je uhapšen nakon što je navodno pucao iz pištolja tokom policijske intervencije zbog dojave o pogoršanju njegovog mentalnog stanja.

On je nakon toga 14 dana proveo u zatvoru, a 26. januara je bez svijesti odvezen u bolnicu na zadnjem sjedištu policijskog automobila, stoji u tužbi.

Kada je stigao u bolnicu, Mičelova tjelesna temperatura iznosila je 22 stepena.

Ljekar Hitne pomoći pokušavao ga je reanimirati tri sata, a zatim je proglasio smrt.

"Nisam siguran pod kojim je okolnostima pacijent bio u zatvoru, ali teško je razumjeti da neko razvije temperaturu od 22 stepena dok je zatvoren u zatvoru", napisao je doktor Hitne pomoći u svojoj medicinskoj dokumentaciji, navodi se u tužbi.

"Ne znam je li mogao biti izložen hladnom okruženju. Vjerujem da je hipotermija bila krajnji uzrok njegove smrti", dodao je.

Prema tužbi podnesenoj u ponedjeljak, Mičel je "vjerovatno" bio u zamrzivaču zatvorske kuhinje zavezan za stolicu ili ostavljen satima u nekom drugom hladnom okruženju.

"Prema informacijama koje smo primili, vjerujemo da je to bio zatvorski zamrzivač ili hladnjak, ali u ovom trenutku nemamo video koji bi to potvrdio", rekao je advokat Vilijam Smit za "Washington Post".

"Vjerujemo da kancelarija šerifa ima video koji pokazuje šta mu se tačno dogodilo", dodao je.

U tužbi se navodi da su, dok je Mičel ležao go u svojoj ćeliji 25. januara, "brojni službenici zatvora i medicinsko osoblje došli do otvorenih vrata njegove ćelije kako bi ga posmatrali i zabavljali se njegovim stanjem", umjesto da pozovu pomoć.

Video koji je podijelio zatvorski službenik prikazuje policajce kako onesviještenog Mičela nose u policijsko vozilo.

Prema tužbi, to je u suprotnosti s ranijom izjavom kancelarije šerifa da je bio "budan i pri svijesti kad je napustio ustanovu i stigao u bolnicu".

Na snimku sigurnosne kamere iz zatvora dva policajca nose Mičela, bez nosila, prema policijskom automobilu u prostoru za utovar zatvora.

Otpuštena službenica koja je progovorila

Postoji snimak njegove posljednje noći u pritvoru koju je najprije snimila i podijelila Karen Keli, zatvorska službenica iz okružnog zatvora koja je u međuvremenu otpuštena. Keli je u odvojenoj tužbi podnesenoj u utorak navela da je otpuštena zbog incidenta.

Keli je tužila kancelariju šerifa okruga Voker i nekoliko policajaca jer su joj dali otkaz nakon što je progovorila o zlostavljanju zatvorenika.

Kancelarija šerifa okruga Voker odbila je da komentariše ove navode.

Tagovi: