Tramp ne odustaje od zida  

Najduža blokada rada američke administracije u istoriji

  • 12.01.2019. 11:47

Djelimična blokada rada američke Vlade ušla je u 22 dan i najduža je te vrste u istoriji Amerike.

Analitičari navode da nema naznake o napretku u sporu zbog kojeg su državni službenici bez plate, nakon što su propali novi pregovori između američkog predsjednika Donalda Trampa i predstavnika Demokratske stranke, koja čini većinu u Kongresu. 

Senatori i kongresmeni napustili su Vašington tokom vikenda i nema naznaka da će se predstavnici Republikanske i Demokratske stranke ponovo sastati sa Trampom. 

Pošto je blokada rada administracije produžena i tokom vikenda, sada je i zvanično duža od blokade iz 1996. godine, koja je do sada bila najduža u istoriji SAD. 

Oba prekida izazvana su zbog budžeta. Trenutni spor u Kongresu usmjeren je na 5,7 milijardi dolara koje Tramp traži za gradnju zida duž granice SAD i Meksika. 

Pošto nisu zakazani novi pregovori, moguće je proglašenje vanredne situacije čime bi Tramp dobio ovlaštenja da ne traži odobrenje demokrata u Kongresu. 

Tramp je tokom sedmice izjavio da još nije spreman da proglasi vanrednu situaciju, ali da će to učiniti ako putem pregovora ne dođe do željenog rezultata.