Zbog visokih temperatura

Najezda stršljena u Rimu

  • Izvor: Agencije
  • 29.10.2023. 13:23

Visoke temperature u Rimu doprinijele su povećanju populacije stršljena u tom gradu koji učestalo napadaju stanovnike i turiste u italijanskoj prestonici.

Grad Rim pozvao je u pomoć zoologa Andreu Lunertija, eksperta za stršljene, kako bi uklonio brojna gnijezda koja su ovi insekti napravili po gradu.

- Dobijam mnogo poziva trentuno, sa svih strana. Ljudi vide ove velike insekte kako lete svuda okolo, a gnijezda su im ogromna, ponekad ima od 700 do 1.000 jedinki - rekao je Lunerti, prenio je "Gardijan".

Nedavno, Lunerti je dobio poziv iz doma starije gospođe koja se vratila sa odmora na Sardiniji i vidjela da je u njenom kupatilu 800 orijentalnih stršljena napravilo gnijezdo.

Prošle nedjelje, perač prozora star oko 50 godina pao je sa skele i poginuo nakon što ga je napao roj stršljena.

Osim izuzetno toplog vremena za ovo doba godine, Lunerti za najezdu stršljena okrivljuje i gomile smeća u Rimu. Kaže, ta dva elementa stvaraju idealne uslove za širenje insekata u urbanim sredinama.

- Rim je veoma prljav grad, kontejneri su svuda otvoreni - rekao je Lunerti.

Orijentalni stršljeni su takođe prisutni u nekim dijelovima južne Italije, posebno u lučkim gradovima kao što je to Napulj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.