Istraživanje švajcarskih ekonomista

Najprofitabilnije zapadne kompanije ostale u Rusiji?

  • Izvor: B92
  • 23.02.2023. 16:45

Do novembra 2022. godine, manje od devet odsto zapadnih kompanija prodalo je svoje filijale u Rusiji i napustilo zemlju.

Prema studiji dvojice švajcarskih ekonomista objavljenoj početkom februara, do novembra 2022. godine, manje od devet odsto zapadnih kompanija prodalo je svoje filijale u Rusiji i napustilo zemlju, uprkos sankcijama i pritiscima njihovih vlada.

Istraživanje ekonomista Sajmona Eveneta sa Univerziteta Sent Gal i Nikola Pisanija iz Visoke škole za trgovinu IMD ograničila se na zapadne kompanije čije se sjedište nalazi u jednoj od zemalja koje su uvele sankcije i koje imaju jednu ili više podružnica u Rusiji, za koje je "izlaz" skuplji.

Studijom u obuhvaćene podružnice koje su u Rusiji ostvarile promet od najmanje milion dolara između 2017. i 2021. godine.

Ekonomisti su identifikovali 2.405 ruskih kompanija u vlasništvu 1.404 zapadnih grupa, a među ovim grupama, samo 120 ili 8,5 odsto, je do kraja novembra prodalo jednu ili više ruskih podružnica i to ne one koje su bile najprofitabilnije.

"Ogromna većina kompanija iz EU i G7 koje posluju u Rusiji ostala je na mjestu ili nije finalizovala moguće obećanje o prodaji", zaključuju Evenet i Pisani.

Ističu i da su određene kompanije, kao što su Nissan ili McDonald's, uključile klauzule o "re-otkupu" u ugovor o prodaji, što im omogućava da u budućnosti mogu da preuzmu svoj biznis. Mediji su potražili reakciju belgijske ambasade u Moskvi, belgijskog ministra spoljnih poslova od kojih nisu dobili odgovor.

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program