Saopštila Vlada

Najveće suše u prethodnih 70 godina: Proglašeno vanredno stanje u Italiji

  • Izvor: SRNA
  • 04.07.2022. 21:39

Italija je proglasila danas vanredno stanje u oblastima oko rijeke Po, odnosno na trećini poljoprivrednih površina, zbog najveće suše u prethodnih 70 godina.

Vladin ukaz omogućava vlastima da skrate procedure i momentalno stupe u akciju gdje je to potrebno, na primjer da bi se uvela mjera štednje vode za domaćinstva i firme.

Po je sa 650 kilometara toka najduža rijeka u Italiji i prolazi kroz bogati sjeverni dio zemlje. Dijelovi vodenog toka su potpuno presušili, a poljoprivrednici kažu da je protok toliko slab da morska voda počinje da prodire u kopno i uništava usjeve.

Vlada je saopštila da će vanredne mjere pokriti i ostrva koja se graniče sa rijekom Po, kao i vodene basene u istočnim Alpama.

Vanredno stanje proglašeno je u pet sjevernih regiona, a za početak je izdvojeno 36,5 miliona evra pomoći zbog nestašice vode.

Vlada navodi da bi dodatne mjere mogle biti preduzete u budućnosti zbog suše koja sve više utiče i na centralnu Italiju nakon ekstremno suve zime i proljeća, poslije kojih je stiglo veoma toplo rano ljeto.

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?