Berlin

Napad u Njemačkoj - bačeni molotovljevi kokteli

  • Izvor: Agencije
  • 18.10.2023. 16:10

Na zgradu jevrejske zajednice u centru Berlina, u kojoj se nalazi i sinagoga i vrtić, u noći sa utorka na srijedu izvršen je napad molotovljevim koktelom, nakon čega je njemački kancelar Olaf Šolc najavio pojačanje bezbjednosnih mjera oko objekata jevrejske zajednice u Njemačkoj.

"Jasno je svima da ne prihvatamo i da nikad nećemo prihvatiti napade na jevrejske institucije u Njemačkoj", rekao je njemački kancelar Olaf Šolc komentarišući tokom posjete Еgiptu sinoćnji napad u Berlinu.

On je najavio i konsekventan odnos prema protestima antisemitskog karaktera.

Kako je objavila policija, dvojica nepoznatih napadača bacila su u srijedu rano ujutro, 18. oktobra, na zgradu jevrejske zajednice u središnjoj berlinskom kvartu Mitte, dva molotovljeva koktela koja su se razbila na pločniku ispred zgrade, a vatru koja je izbila je ugasio policajac koji je bio zadužen za čuvanje objekta.

U zgradi se nalazi nekoliko ustanova, između ostalog škola, vrtić i sinagoga.


Pojavio se snimak tuče nakon koje je ubijen Filip Zeljković

Pojavio se snimak tuče nakon koje je ubijen Filip Zeljković

Kako je policija saopštila, tokom uviđaja na mjestu događaja došlo je do još jednog incidenta kada se jedna osoba približila velikom brzinom na skuteru te se uputila prema zgradi zajednice uzvikujući antisemitske i antiizraelske parole.

Muškarac je nakon toga priveden te potom pušten na slobodu.

Srednje vijeće Jevreja u Njemačkoj govori o terorističkom napadu.

"Uništavajuća ideologija Hamasa protiv svega što je jevrejsko djeluje i u Njemačkoj", stoji u saopštenju srednjeg vijeća.

Istovremeno se navodi da su jevrejske porodice u Berlinu "krajnje uznemirene" najnovijim događajima.

"Od riječi se prelazi na djela", stoji u saopštenju.

U Berlinu su se zaredali napadi na jevrejske objekte, a na zgradama u kojima žive porodice jevrejskog porijekla su se počeli pojavljivati i grafiti s Davidovom zvijezdom.

Policija u Berlinu je zabranila sve proteste za Palestinu zbog straha po javni red i mir.

U sjevernom dijelu berlinskog kvarta Mite, koji se nekad nalazio u sklopu Istočnog Berlina, posljednjih se godina stvorila jevrejska zajednica.

Taj dio kvarta Mite graniči s kvartom Veding, koji je pripadao Zapadnom Berlinu i u kojem pretežno žive pripadnici turske i arapske zajednice.

Svi važniji objekti jevrejske zajednice u Njemačkoj već se godinama nalaze pod danonoćnom zaštitom policije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: