Njemačka

Narod uzdržan prema novoj vakcini protiv koronavirusa

  • Izvor: B92
  • 18.10.2023. 22:56

Od prije mjesec dana u Njemačkoj je dostupna nova vakcina protiv koronavirusa koja može da pojača zaštitu u predstojećim zimskim mjesecima. Međutim, odziv je za sada uzdržan.

Broj upita ukazuje na interes građana da osvježe imunizaciju, ali brojke nisu uporedive sa onima iz prethodnih par godina, navelo je u srijedu nacionalno udruženje ljekara na upit agencije dpa.

"Mnogi su neodlučni ... ni poslije savjetovanja im nije jasno da pandemija jeste prošla, ali da se vakcinacija nastavlja," rekao je predsjednik udruženja Nikola Bilinger-Gepfart.

Nova Biontekova vakcina je prilagođena trenutno dominantnom soju koronavirusa, omikronu XBB.1.5. Vakcina prije svega smanjuje izglede teškog oboljevanja zaraženih i bolničkog liječenja.

Stalna komisija za vakcinaciju Stiko imunizaciju posebno preporučuje potencijalno osjetljivim grupama, poput starijih od 60 godina, pacijenata sa hroničnim oboljenjima starijih od šest mjeseci i zdravstvenim radnicima i njegovateljima.

Prema podacima Instituta Robert Koh iz 2021. godine, u Njemačkoj sa povećanim rizikom od komplikacija poslije infekcije koronavirusom ima 36,5 miliona ljudi, a onih koji se suočavaju sa ozbiljnim rizikom je oko 21,6 milliona.

U utorak je na raspolaganju bilo oko 746.000 jedinica vakcine, a ljekari nude istovremenu imunizaciju protiv koronavirusa i sezonskog gripa.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina