Španija

Nastavnik fizičkog u katoličkoj školi seksualno zlostavljao učenike

  • 25.03.2019. 15:14

Bivši nastavnik fizičkog vaspitanja jedne španske katoličke škole izašao je danas pred sud u Barseloni zbog seksualnog zlostavljanja.

Riječ je o školi merističke zajednice, rimokatoličkog reda koji je bio u centru skandala i u Čileu. 

Hoakin Benitez, koji je predavao skoro tri decenije u školi u Barseloni, došao je danas, prvog dana suđenja, u sudnicu sa maskom preko lica. 

Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu od 22 godine zbog seksualnog zlostavljanja četiri bivša učenika. 

Još 13 učenika ove škole optužilo je Beniteza za seksualno zlostavljanje, ali njihovi slučajevi nisu mogli doći pred sud zbog zastarjelosti, prenio je AFP. 

"Nadamo se da će pravda pobijediti iako sud neće moći popraviti štetu koja je načinjena žrtvama", rekao je Manuel Barbero, otac jedne od žrtava. 

Prve javne optužbe protiv Beniteza iznesene su 2016. godine i pokrenule su seriju drugih tužbi za seksualno zlostavljanje u druge dvije merističke škole u Barseloni. 

Ukupno 43 tužbe podnijete su protiv 12 nastavnika i članova osoblja, ali su na kraju samo Benitez i radnik u kuhinji izašli pred sud, jer su ostali slučajevi zastarjeli. 

Španija, istorijski tvrdokorna katolička zemlja, manje je pogođena seksualnim skandalima u Katoličkoj crkvi, ali rastući broj optužbi protiv sveštenika u školama i bogoslovijama posljednjih godina počinje da kruni zid ćutanja.