Italija

Ndrangeta pred sudom, neki već osuđeni

  • Izvor: SRNA
  • 07.11.2021. 15:15

 Sud u Italiji osudio je 70 članova moćne mafijaške grupe Ndrangete u prvoj fazi najvećeg mafijaškog suđenja u proteklih nekoliko decenija.

U naredne dvije godine 355 pripadnika mafije i korumpiranih zvaničnika suočiće se sa sudom zbog učešća u najbogatijoj i najmoćnijoj mafijaškoj grupi u Italiji.

Na suđenju učestvuje više stotina advokata i skoro 1.000 svjedoka.

Jučerašnja "maksi suđenja" održana su iza zatvorenih vrata u posebno pripremljenoj sudnici u kalabrijskom gradu Lamecija Terme.

Optuženi su na raspolaganju imali ubrzani sudski postupak i smanjene kazne za trećinu ako se utvrdi krivica. Sudije su u ovom postupku šestoricu optuženih osudili na po 20 godina robije. Oslobođena je 21 osoba.

Ndrangeta je kriminalna mreža koju čini oko 150 porodica. Ovo suđenje odnosi se samo na jednu od njih - porodicu Mankuzo.

Duga lista optužbi uključuje ubistvo, pokušaj ubistva, iznudu, odavanje državnih tajni, zloupotrebu položaja i lihvarenje.

Navodni bos Luiđi Mankuzo (67), kome je nadimak "Ujak" i bivši senator Đankarlo Piteli (68) suočiće se kasnije sa dužim sudskim procesom.

Cijeli slučaj vodi Nikola Grateri, jedan od italijanskih najpoštovanijih antimafijaških tužilaca.

On je proveo decenije u borbi protiv mafijaških klanova i zbog toga više od 30 godina živi pod zaštitom, navodi "BBC".

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?