Rusija upozorila Izrael

Ne testirajte moć S-300, vaši F-35 nemaju šanse VIDEO

  • 07.10.2018. 15:21

Ruski raketni sistemi S-300 još nisu ni postavljeni u Siriji, a iz izraelskog vojnog i državnog vrha krenula su uvjeravanja da oni ne mogu ništa američkim nevidljivim lovcima pete generacije F-35, kojima raspolaže ratno vazduhoplovstvo Izraela.

Izraelski ministar za regionalnu saradnju Cahi Hanegbi, koji je stalni član vojno-političkog kabineta svoje zemlje, uvjereno je izjavio: "Baterije S-300 neće uspjeti ni da otkriju naše nevidljive lovce. S-300 u sastavu sirijske PVO neće nas spriječiti da i ubuduće nanosimo udare po ciljevima u Siriji. Uostalom, mi te S-300 možemo uništiti i iz vazduha i na zemlji. Prije nekoliko mjeseci smo već uništili jednu sirijsku raketnu bateriju“.

Hanegbi je naveo i da Izrael u svom strateškom planiranju „odavno uzeo u obzir mogućnosti S-300“. Izraelski mediji su posljednjih dana objaviljivali da će Pentagon pomoći Tel Avivu isporukom nove partije F-35.

Izrael već ima 12 takvih aviona, a treba da raspolaže sa ukupno 50.

Bivši komandant PVO ruskih Kopnenih snaga – general Aleksandar Luzan – ima u dobroj mjeri suprotno gledište od Hanegbija.
 
"F-35 ne mogu biti nedodirljivi za S-300. Ti avioni su prilično efikasni u vazdušnim borbama, ali su i F-35, F-22 `mušterije` naših raketnih sistema koji imaju veoma interesantan način navođenja na cilj. Neće S-300 sa njima imati prevelike probleme. A što se tiče udara po S-300 iz vazduha – F-35 je prilično slab za udare po ciljevima na zemlji“, rekao je Luzan.

Ruski general Vladimir Popov, koji je i avio-as, upozorava da mogućnosti F-35 ne treba potjcenjivati i upozorava: "Ti avioni će nanositi udare po Siriji otuda gdje ih ne očekuju. Imaće zadatak da se `prišunjaju` i da lansiraju – prije nego što budu primjećeni – rakete dugog dometa - i da se udalje. Oni će se prikradati, a ne bih garantovao da će svi u svakom naletu biti na vrijeme otkriveni," kaže Popov.

Pogotovo što njihova misija može biti praćena dronovima, drugim avionima i lansiranjima desetina krstarećih raketa. Ali, i S-300 je u stanju da i nevidljive otkriva i na velikim visinama, a u stanju su da sami između nakoliko ciljeva izaberu onaj koji je najveća pretnja“.

Popov naglašava da S-300 ima sposobnost i da otkriva nove ciljeve nakon svog starta i da uništi `novu opasnost`, a ne cilj zbog kojeg je bio lansiran. To je u stanju jer raspolaže rezevnom mlaznicom koja mu omogućava da naglo mijenja smjer i pravac leta.

On je izraelskom vojnom vrhu poručio: "Neka se ne igraju vatrom. Bolje im je da ne provjeravaju šta mogu S-300. Mogu u tome otići predaleko. Ako im je namjera da vrše pritisak na Rusiju, moram da im kažem da Moskva neće ustuknuti, a S-300 dejstvuju sa stoprocentnom efikasnošću“.

 
 

Tagovi:
  • 10:00 Vaskršnja liturgija iz Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci

    'Vaskršnja liturgija iz Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci

  • 12:00 Vaskršnja priča

    '''Vaskršnja priča

  • 16:00 Vaskršnja poslanica 2024.

    'Vaskršnja poslanica 2024.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.