Logistička podrška

Njemačka i Japan potpisali pakt o vojnoj saradnji

  • Izvor: Kliks
  • 30.01.2024. 15:42

Japan i Njemačka su zaključili vojni pakt kako bi olakšali razmjenu zaliha i logističku podršku, jer dvije zemlje imaju za cilj da ojačaju svoje odbrambene veze suočene s rastućom pomorskom asertivnošću Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Japanski ministar spoljnih poslova Joko Kamikava i njemački ambasador u Japanu Klemens fon Gece potpisali su u Tokiju sporazum o akviziciji i međusobnom pružanju usluga (ACSA). To pojednostavljuje proces dijeljenja hrane, goriva i municije između snaga samoodbrane i njemačke vojske.

Bilateralni sporazum će omogućiti korištenje objekata svake strane tokom zajedničkih vježbi, uz odobrenje japanskog parlamenta, dok Njemačkoj nisu potrebne domaće procedure, rekao je zvaničnik japanskog ministarstva vanjskih poslova.

Njemačka puca pred naletom desnice

Njemačka puca pred naletom desnice

Kamikava je rekao Geceu da će novi sporazum omogućiti Japanu i Njemačkoj da zajedno "proaktivno doprinose miru i sigurnosti međunarodne zajednice".

Dvije vlade počele su pregovore o paktu u septembru i načelno se dogovorile o tome prošlog mjeseca.

Tokio i Berlin jačaju svoju sigurnosnu saradnju, poput zajedničkih vježbi, posljednjih godina, prepoznajući neodvojivost sigurnosti Azije i Еvrope usred sve većeg vojnog uticaja Kine i Rusije.

(Kliks)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: