Planira da nastavi pružanje podrške Ukrajini

Pens: Ako Kijev bude poražen, ruska vojska će preći granicu NATO-a

  • Izvor: RT Balkan
  • 19.06.2023. 08:33

Majk Pens, bivši potpredsjednik SAD i jedan od kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke na izborima 2024. godine, smatra da je neophodno nastaviti pružanje podrške Ukrajini, jer očekuje da će, ukoliko Kijev bude poražen, ruska vojska preći granicu jedne od zemalja NATO-a.

"Očekujem da, ako Rusija pobijedi Ukrajinu, neće proći mnogo vremena prije nego što ruska vojska pređe granicu, kada će naši muškarci i žene u uniformama morati da idu u borbu", rekao je on u intervjuu za En-Bi-Si njuz.

Pens je primijetio da bi moglo da se radi o prelasku granice – Poljske, Estonije, Letonije, Litvanije.

Prema riječima kandidata za predsjednika SAD, trenutni skepticizam među Amerikancima u pogledu vojne podrške Ukrajini je "odraz nepovjerenja u predsjednika Džozefa Bajdena kao vrhovnog komandanta".

"U našem nacionalnom interesu je da ruska vojska bude potisnuta iz Ukrajine, a ne da Džo Bajden priča o sjajnim demokratskim ciljevima", rekao je Pens, dodajući da će to takođe poslati signal Kini za Tajvan i drugde u azijsko-pacifičkom regionu.

Polovina Amerikanaca protiv podrške Kijevu

Skoro polovina Amerikanaca (47 odsto) smatra da SAD šalju dovoljnu količinu pomoći Ukrajini, a 16 odsto njih da je potrebno poslati više, navodi se u istraživanju Istraživačkog centra Pju.

Sa druge strane, 28 odsto Amerikanaca kaže da SAD šalju previše pomoći Ukrajini.

Međutim, udio Amerikanaca koji smatraju da se Kijevu pruža previše pomoći stalno raste od početka rata, uglavnom zbog promene raspoloženja među republikancima, navode iz istraživačkog centra.

Trenutno, 44 odsto republikanskih birača navodi da SAD šalju previše pomoći, u poređenju sa 40 odsto u januaru ove godine.

Istovremeno, tek 14 odsto glasača Demokratske stranke dijeli taj stav.

U martu prošle godine, devet odsto republikanaca je smatralo da se Ukrajini šalje previše pomoći, u odnosu na pet odsto demokrata.

Istraživanje pokazuje i da 59 odsto Amerikanaca kaže da bar donekle pažljivo prati vijesti o ratu u Ukrajini.

Kada im se postavi pitanje kolika je prijetnja ruska Specijalna operacija po Sjedinjene Države, 32 odsto ispitanika kaže da "velika", isto toliko njih smatra da je riječ o "maloj" prijetnji, dok 11 odsto Amerikanaca rusku intervenciju ne vidi kao prijetnju.

Kada je riječ o politici američkog predsjednika Džozefa Bajdena vezanoj za ukrajinsku krizu, 39 odsto građana SAD kaže da ga podržava u tome, dok 35 odsto ispitanih navodi da ne podržava politiku predsjednika.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?