Obilne kiše

Poplave u Australiji: Naredna 24 sata kritična

  • Izvor: Agencije
  • 02.01.2024. 19:05

Obilne kiše izazvale su poplave u dijelovima istočne Australije, plaveći puteve, odsijecajući gradove i oštetivši imovinu.

Vlasti savjetuju stanovnike nižih oblasti da se evakuišu, prenosi Rojters.

U nekoliko regiona na jugoistoku Kvinslenda i severu Novog Južnog Velsa u posljednja tri dana pala je najmanje dvomjesečna količina padavina. U Springbruku u Kvinslendu palo je 514 milimetara kiše u posljednjih 48 sati, što je više nego dvostruko od januarskog prosjeka. Zamjenik premijera Kvinslenda Kameron Dik pozvao je građane da ne kreću na put dok se vrijeme ne stabilizuje.

Еksplozija u Bejrutu, ima mrtvih: Ubijen lider Hamasa?

Еksplozija u Bejrutu, ima mrtvih: Ubijen lider Hamasa?

Predviđa se da će u naredna 24 sata pasti i do 350 milimetara kiše, a Zavod za meteorologiju izdao je ozbiljnu vremensko upozorenje za preko 250 kilometara širokog regiona Vajd Bej Burnt australijske države Kvinslenda, ali i za dio koji se nalazi jugoistočno od nje.

Nadležni ističu da može doći do naglog izlivanja rijeka i potoka iz njihovih korita, te da su naredna 24 sata kritična.

U susjednoj australijskoj državi Novi Južni Vels desetine ljudi spaseno je iz poplavom odsečenih kampova, koji su obično puni tokom praznika.

Pojedini regioni ranije su već bili pogođeni nevremenom. U decembru, tokom božićnih praznika, u nevremenu je poginulo 10 ljudi, a desetine hiljade domova ostalo je bez struje. Još oko 11.000 domaćinstava i dalje je bez električne energije.


Pratite nas i putem Vibera