"Sve je spremno"

Portparol turskog predsjednika najavio mogućnost kopnene invazije Turske na sjever Sirije

  • Izvor: Blic
  • 29.11.2022. 17:43

Turska će pokrenuti kopnenu operaciju na sjeveru Sirije kada bude smatrala da je to potrebno, izjavio je danas portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Operacija može da počne svakog trenutka: danas, sutra, za nejdelju dana. Sve je spremno za nju. Počeće kada dođe vreme – rekao je Kalin u intervjuu za TV kanal A Haber, a prenosi agencija TAS.

Kako je rekao portparol turskog predsednika, Ankara neće ni od koga tražiti dozvolu za početak operacije i neće nikome izvještavati o njenim rezultatima. Kazao je i da Turska neće nikoga upozoravati na početak operacije.

– To ne dolazi u obzir. Turska nije u obavezi da nikoga obavještava o pitanjima koja se tiču njene bezbjednosti. Druga stvar je da o takvim operacijama može da razgovara sa svojim saveznicima i susjedima i to radi – rekao je Kalin.

On je rekao i da Turska nastavlja da održava komunikaciju sa Sirijom na nivou specijalnih službi i dodao da je to neophodno.

Turska je 20. novembra pokrenula vazdušne napade na položaje pripadnika kurdske milicije IPG i pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK) na jseveru Sirije, a nakon terorističkog napada 13. novembra u centru Istanbula, u kojem je ubijeno šest osoba.

Osim vazdušne operacije, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je najavio i kopnenu operaciju u doglednom periodu, prenosi Blic.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije.