Istanbul

Postignut sporazum za bezbjedan izvoz žita, sljedeće sedmice konačan dogovor

  • Izvor: SRNA
  • 13.07.2022. 21:14

Rusije, Ukrajine, Turske i zvaničnika UN o obnavljanju izvoza ukrajinskog žita preko cronomorskih luka rezultirali su sporazumom o formiranju koordinacionog centra kako bi se osigurala bezbjednost ruta, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Akar je rekao da će sporazum biti potpisan naredne sedmice kada se ponovo sastanu sve strane u pregovorima. On je dodao da je na sastanku dogovorena zajednička kontrola isporuka žita u lukama.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je napravljen "važan i suštinski korak" ka sveobuhvatnom dogovoru o obnavljanju crnomorskog izvoza ukrajinskog žita nakon razgovora između Rusije, Ukrajine, Turske i zvaničnika UN.

"Sljedeće nedjelje, nadamo se, moći ćemo da postignemo konačan dogovor. Ali, kao što sam rekao, još uvijek nam je potrebno mnogo dobre volje i posvećenosti svih strana", rekao je on novinarima u Njujorku.

On je dodao da iako su se Ukrajina i Rusija angažovale, "predstoji još dug put do mira".

Vojne delegacije Rusije, Ukrajine i Turske sastale su se danas u Istanbulu sa zvaničnicima UN kako bi razgovarali o obnavljanju izvoza ukrajinskog žita iz glavne crnomorske luke Odesa, kako se globalna kriza hrane pogoršava.