Prvi sastanak nakon formiranja

Prva sjednica novog parlamenta Njemačke, Merkel posjetilac

  • Izvor: SRNA
  • 26.10.2021. 11:14

Novi Parlament Njemačke održaće danas prvi sastanak nakon formiranja, a očekuje se da Baerbel Bas iz Socijaldemokratske stranke bude izabrana za predsjedavajućeg parlamentu.

Njemački kancelar Angela Merkel prisustvovaće sastanku, iako nije više poslanik. Ona će sjediti u dijelu predviđenom za posjetioce.

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer će kasnije danas formalno razriješiti dužnosti Merkelovu i njen kabinet, ali se očekuje da će od njih zatražiti da ostanu na dužnosti do izbora nove vlade, prenio je AP.

Tri stranke koje se nadaju ulasku u novu koalicionu vladu saopštile su prošle sedmice da im je cilj da se novi kancelar izabere početkom decembra, mada su priznali da se radi o "teškom zadatku".

Ukoliko pregovori o formiranju nove vlade, koji su započeti početkom mjeseca, budu uspješni, Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel će postati opozicija, nakon 16 godina na vlasti.

Očekuje se da će nasljednik Merkelove biti lider socijaldemokrata Olaf Šolc, koji je trenutno na funkciji vicekancelara i ministra finansija.


  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program