Zajednički projekat

Putin: Prva nuklearna elektrana u Bjelorusiji u pogonu 2019.

  • 12.10.2018. 16:02

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da će prvi reaktor bjeloruske nuklearne elektrane biti pušten u pogon krajem 2019. godine.

On je tokom Petog regionalnog foruma Rusije i Bjelorusije u Mogiljevu rekao da je izgradnja bjeloruske nuklearne elektrane do sada najveći zajednički projekat dvije države i da će čitava elektrana sa radom početi 2020. godine. 

Putin se našalio da Rusija učestvuje u ovom projektu mimo svojih interesa, javio je TASS. 

"Činimo to na štetu sopstvenih interesa, umjesto isporuke gasa, mi gradimo nuklearnu elektranu", izjavio je Putin. 

Ruski lider istakao je da će puštanje čitave elektrane u pogon značajno unaprijediti situaciju u vezi sa isporukom energije, stvoriti dodatne pogodnosti za izvoz i, generalno, imati pozitivan efekat na ekonomiju Bjelorusije. 

Putin kaže da je projektom izgradnje elektrane predviđena i izgradnja centra za nuklearne tehnologije u Bjelorusiji, te da se u toj zemlji ne grade samo industrijski objekti, već čitava industrija. 

Prva nuklearna elektrana u Bjelorusiji gradi se u blizini grada Astravec u Grodnjenskoj oblasti, uz upotrebu ruskih tehnologija. Elektrana će imati dva reaktora ukupnog kapaciteta 2.400 megavata. 

Glavni izvođač radova je firma "Atomstroieksport", koja je dio ruske korporacije "Rosatom". 

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.