Nakon 14 godina

Razvod u kraljevskim krugovima

  • Izvor: RTS
  • 01.05.2024. 15:10

Grčki princ Nikolaos i njegova supruga slovenačkog porijekla Tatijana, iznenadili su ovih dana kraljevske krugove objavom da se razvode, poslije 14 godina braka.

Kada su tog sunčanog avgustovskog dana, u crkvi Agios Nikolaos na idiličnom grčkom ostrvu Speces izgovorili sudbonosno "da", bilo je to kraljevsko vjenčanje iz bajke.

Na malom biseru saronskog arhipelaga okupile su se krunisane glave i prinčevi i princeze iz svih krajeva Еvrope. Tada četrdesetogodišnji princ Nikolaos, sin posljednjeg grčkog kralja Konstantina, odveo je pred oltar izabranicu svog srca, plavokosu Tatijanu Еlinku Blatnik, tridesetogodišnju ljepoticu otmenog držanja, rođenu u Venecueli, od oca Slovenca i majke iz Njemačke.

Tatijanin otac, Ladislav Vladimir Blatnik, čovjek zanimljive i intrigantne biografije, bio je svojevremeno vjerenik holivudske dive Natali Vud, da bi se kasnije skrasio u Venecueli i oženio Nijemicom aristokratskog porijekla Mari Blanš Birlajn. Ladislav je, prema medijskim navodima, izvršio samoubistvo kada je Tatijana imala samo sedam godina i tako dodatno obavio velom misterije priču o svom životu. 

Majka se kasnije ponovo udala, a porodica je nastavila da živi u Švajcarskoj. 

Upravo tu, u mondenskom skijalištu Gštad, Tatijana je upoznala svog princa. Prethodno se školovala u Švajcarskoj i na prestižnom Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu.

A princ je važio za jednog od najpoželjnijih mladoženja tog vremena. Treće dijete kralja Konstantina i kraljice Ana Marije, inače rođene sestre danske kraljice Margrete, vodio je prilično razuzdan bonvivanski život. Pratio ga je nadimak "plejboj princ", zbog džet set zabava koje nije propuštao, i na kojima se družio sa ljepoticama svjetskog glasa, poput Еli Mekferson i Džemajme Kan.

Ukrajina naredila hitnu evakuaciju!

Ukrajina naredila hitnu evakuaciju!

Ali onda je u njegov život ušla Tatijana. Poslije šest godina veze, par se vjenčao i tri godine kasnije preselio u Grčku. Mlada se trudila da savlada jezik i uklopi se u novu sredinu, ali mediji su pisali da joj je to teško polazilo za rukom. Nije joj mnogo prijala ni uštogljena atmosfera aristokratskih krugova. U intervjuima je govorila kako ona u Grčkoj vodi običan život, ide na posao, u samoposlugu, kuva, šeta psa…. Voljela je da se privatno oblači opušteno, iako je, kada zatreba, na zvaničnim događajima, uvijek bila besprijekorno elegantna i savršenog ukusa, pa joj je, istini za volju, mnogo više priličilo da bude princeza od mnogih koje su tu titulu stekle rođenjem. 

Supružnici nisu imali djece i živjeli su u naizgled srećnom braku. Posljednji put su zajedno viđeni u februaru, na memorijalnoj službi u Vindzoru, održanoj u pomen pokojnom grčkom kralju.

A onda je na zvaničnom nalogu kraljevske porodice osvanulo saopštenje koje je iznenadilo mnoge: Nikolaos i Tatijana odlučili su da pođu svako svojim životnim putem, i dalje njegujući uzajamno poštovanje i iskreno prijateljstvo. Oboje će ostati da žive u Grčkoj, a Tatijana će i poslije razvoda zadržati titulu princeze. 

Sutra oblačno uz kišu i moguć grad: Šta nas očekuje do kraja sedmice

Sutra oblačno uz kišu i moguć grad: Šta nas očekuje do kraja sedmice

Iako je u kraljevskim krugovima ova vijest odjeknula kao bomba, pojedini grčki mediji otkrivaju da razlaz nije iznenađujući, jer je njihovo zajedničko pojavljivanje u posljednje vrijeme bilo samo predstava za javnost, budući da par ne živi zajedno već godinu i po dana.

Navodno je "plejboj princ" već našao novu ljubav, koju je upoznao preko zajedničkih prijatelja, iako njen identitet nije otkriven, piše The Tos.

I Tatijana je, prema istim izvorima, u međuvremenu ušla u vezu sa poznatim grčkim biznismenom, ali izgleda da to nije potrajalo.

Da uprkos razvodu odnosi unutar porodice ostaju skladni, jasno je moglo da se vidi i nedavno, tokom ceremonije predaje olimpijskog plamena Francuskoj, na Panatinaiko stadionu u Atini, gdje su održane i prve moderne Olimpijske igre 1896.

Svaka nova memorija oštećuje moždane ćelije

Svaka nova memorija oštećuje moždane ćelije

Princeza Tatijana joj je prisustvovala zajedno sa svojom, sada već bivšom svekrvom kraljicom Ana Marijom, od koje se nije odvajala, kao da se u porodici u međuvremenu nije promijenilo apsolutno ništa. 

Nikolaos, koji se inače bavi umjetničkom fotografijom, i uglavnom fotografiše prirodu i more, posvetio se poslu i predstavljaće Grčku na Londonskom bijenalu dizajna u junu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)