Harkovska oblast

Rusi ne posustaju: Pogođen važan most, pokrenuta hitna evakuacija

  • Izvor: Agencije
  • 10.05.2024. 14:21

Ukrajina hitno šalje rezerve u Harkovsku oblast kako bi zaustavila rusku ofanzivu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je počela ofanziva na Harkovsku oblast i navodi da je Ukrajina spremno dočekala napad.

"Rusija je pokrenula novi talas kontraofanzivnih dejstava u oblasti Harkova. Naša komanda je to znala i proračunala svoje snage da dočeka neprijatelja vatrom. Vodi se žestoka bitka", rekao je Zelenski.


Banjalučanka napisala pjesmu o Rusiji

Banjalučanka napisala pjesmu o Rusiji

Ministarstvo odbrane Ukrajine navodi da su ruske trupe upale u Harkovsku oblast oko 5 sati ujutru i da se vode žestoke borbe. Jurišu su prethodili vazdušni i artiljerijski napadi.

Stanovništvo užurbano napušta Vovčansk i susjedna naselja gdje je granatiranje pojačano od noći.

"Većina ljudi odlazi sopstvenim prevozom dok sa humanitarnim centrom organizujemo evakuaciju mještana koji nemaju svoja kola. Radimo zajedno sa volonterima i policijom", rekao je načelnik lokalne administracije Tamaz Gambarašvili.

Ukrajinski vojni Telegram kanal "DeepState", koji je blisko povezan sa obavještajnim službama, navodi da su ruske trupe napredovale kod Vovčanska.

"Napad je počeo u pravcu samog Harkova i prema Vovčansku", navodi kanal i dodaje da su ruske snage zauzele nekoliko sela na granici Harkovske i Belgorodske oblasti.


Rusi i Kinezi namjeravaju da grade nuklearnu elektranu na Mjesecu

Rusi i Kinezi namjeravaju da grade nuklearnu elektranu na Mjesecu

Dodaje se da su Rusi krenuli u napad i oklopnim vozilima.

"Rojters", pozivajući se na visokorangirani vojni izvor iz Ukrajine, navodi da su Rusi probili front kod Vovčanska u dubini od jednog kilometra.

"Rusi pokušavaju da naprave tampon zonu", navodi izvor.

Ruska vojska pogodila je projektilom X-38ML most preko rijeke Volčje kod Vovčanska u ataru sela Zibin. Tako su Oružane snage Rusije znatno otežale protivniku snabdijevanje trupa koje se nalaze u blizini granice.

Pratite nas i putem Vibera