Razmjena zatvorenika

Rusija prihvatila zahtjev SAD: Razgovor Lavrova i Blinkena narednih dana

  • Izvor: Telegraf
  • 28.07.2022. 22:26

Rusija je prihvatila zahtjev SAD za razgovor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

On je rekao da Vašington i dalje očekuje da će se razgovor održati narednih dana, prenio je Rojters.

Blinken je juče rekao da će iskoristiti planirani poziv da izvrši pritisak na Lavrova da odgovori na "značajnu ponudu" koju je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena iznijela Moskvi da obezbijedi oslobađanje američkih državljana - košarkašice Britni Griner i marinca Pola Vilana, koji su zatvoreni u Rusiji.

Kako je izvijestio CNN, poslije višemjesečne interne debate, Bajdenova administracija je ponudila da razmijeni ruskog trgovca oružja Viktora Buta, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, za Grinerovu i Vilana.

Marinac Pol Vilan je 2020. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže. On i njegova porodica sve vrijeme tvrde da je on nevino osuđen, a ove navode negirala je i Vlada SAD, piše Huff post.

Košarkašica Britni Griner, koja se nekoliko mjeseci nalazi u ruskom zatvoru, priznala je na sudu da je u prtljagu imala ulje kanabisa dok je bila na aerodromu u Moskvi, navodeći da ga je slučajno spakovala u kofer.

Njihov posljednji razgovor održan je 15. februara ove godine, desetak dana prije nego što je počeo sukob u Ukrajini.

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.