Protjerivanje 

Rusija uručila protestnu notu ambasadorki Holandije 

  • 08.10.2018. 22:26

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uručilo protestnu notu holandskoj ambasadorki u Moskvi Rene Džons-Bos. 

Nota je uručena zbog hapšenja i protjerivanja ruskih državljana iz Holandija, ocjenivši taj incident kao provokaciju.

Holandske vlasti su prošle nedelje saopštile da su raskrinkale rusku hakersku grupu kada su u aprilu uhvatile četvoricu muškaraca sa, kako su navele, špijunskom opremom u hotelu pored sjedišta Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), podsjeća Rojters.

Rusija smatra hapšenje i protjerivanje ruskih državljana provokacijom, što je posljedica njenog stava u OPCW i protivljenja da se rad te značajne međunarodne intitucije politizuje, stoji u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi Tass. 

"Takvi koraci Haga nanose nepopravljivu štetu bilateralnim odnosima i cjelokupnu odgovornost za ove potpune laži snosi holandska strana", zaključuje rusko Ministarstvo. 

Ovo je odgovor Rusije na protestnu notu koju su holandske vlasti 3. oktobra uručile ruskom ambasadoru u toj zemlji i ruskom izaslaniku u OPCW Aleksandru Šulginu, a zbog medijskih navoda o ruskoj navodnoj umješanosti u sajber napade, navodi ruska agencija. 

Holandska ministarka odbrane Ank Bejleveld je na konferenciji za novinare 4. oktobra rekla da su holandske vojno-obavještajne i bezbjednosne službe osujetile napad ruskih hakera na OPCW, podsjeća Tass.

  • 20:10 Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

    '''Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

  • 21:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Red Rok (12+)

    ''''Red Rok' je irska kriminalistička serija u režiji Petera MkKena koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rok u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:15 Noćni program

    Noćni program