Sjednica Savjeta bezbjednosti

SAD blokirale brazilski nacrt rezolucije, Rusija jasna: Maske su pale!

  • 18.10.2023. 17:43

Sjedinjene Američke Države su na sjednici Savjeta bezbjednosti UN stavile veto na brazilski nacrt rezolucije o situaciji oko Izraela i Pojasa Gaze, pozivajući Izrael da opozove naređenje da se stanovnici Gaze presele na jug tog pojasa.

Protiv rezolucije glasale su SAD, dok su Rusija i Velika Britanija bile uzdržane. Ostale članice Savjeta bezbjednosti glasale su „za“.

U brazilskom nacrtu rezolucije osuđuje se „teroristički napad Hamasa“ od 7. oktobra. U dokumentu se poziva na otkazivanje izraelske naredbe da se stanovnici Gaze i predstavnici UN premjeste sa sjevera na jug pojasa. Nacrt poziva na hitno oslobađanje talaca bez preduslova. Dokument ne sadrži poseban poziv na prekid vatre, ali nacrt poziva na najavu humanitarnih pauza kako bi se obezbijedio humanitarni pristup radnicima UN i drugim humanitarnim organizacijama. 

Osim toga, nacrt rezolucije poziva sve strane da u potpunosti ispoštuju svoje obaveze prema humanitarnom pravu, uključujući osiguranje zaštite civila i civilne infrastrukture. Strane se pozivaju na maksimalnu uzdržanost.

Rusija je u ponedjeljak predložila dva amandmana na brazilski nacrt rezolucije o Bliskom istoku, od kojih jedan poziva na hitan humanitarni prekid vatre, a drugi osuđuje neselektivne napade na Pojas Gaze.

Nakon napada na bolnicu Еl Ali u Gazi, Rusija je dopunila svoj najnoviji amandman posebnom osudom ovog napada. Kako je istakla stalna misija u UN, izmjene koje je predložila Rusija imaju za cilj da uravnoteže brazilsku rezoluciju, jer se u njima osuđuje napad radikalnog pokreta Hamas, ali se ne ocjenjuju dejstva Izraela.

Predstavnik Rusije u UN poslije poteza Amerike: Maske su pale

Zamjenik ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je da odluka SAD da blokiraju rezoluciju i Gazi u Savjetu bezbjednosti veliki spoljnopolitički promašaj.

„Maske su pale. Ma koliko Amerikanci pokušavali da se prikažu kao mirotvorci, na kraju nisu uspjeli. Ogroman spoljnopolitički promašaj Vašingtona“, prokomentarisao je on na Telegramu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.