Saopštio Stejt department

SAD nude brdo para da saznaju ko su sponzori Hamasa

  • Izvor: Tanjug
  • 05.01.2024. 17:24

SAD nude 10 miliona dolara za informaciju o pet sponzora Hamasa ili bilo šta što bi dovelo do ometanja finansijskih mehanizama palestinske militantne grupe.

To je saopštio danas Stejt department.

Ponuda dolazi nakon četiri paketa sankcija koje su SAD uvele Hamasu, nakon što je palestinska militantna grupa upala na jug Izraela 7. oktobra i ubila 1.200 ljudi, otevši pritom oko 240, navodi Rojters.

U izraelskim napadima, koji su uslijedili nakon 7. oktobra, ubijeno je najmanje 22.600 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja iz Gaze, dok je veći dio enklave uništen.

Kadirov ima prijedlog za Ameriku

Kadirov ima prijedlog za Ameriku

Pet osoba koji se smatraju finansijerima Hamasa su Abelbasit Hamza Еlhasan Hair, Amer Kamal Šarif Alšava, Ahmed Sadu Džadala i Muhamed Ahmad Abd al-Dajim Nasrala, koji su i ranije u SAD bili označeni kao teroristi, dodao je Stejt department.

Prvi finansijer, poznat kao Hamza, je iz Sudana, a učestvovao je u upravljanju brojnim kompanijama Hamasa i učestvovao je u transferu 20 miliona dolara militantnoj grupi, dodalo je američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Stejt department: Pomoć Kijevu se nastavlja, ali ne u istom obimu kao ranije

Stejt department: Pomoć Kijevu se nastavlja, ali ne u istom obimu kao ranije

Dodaje se da je povezan sa sudanskim predsjednikom Omarom Baširom i islamskim grupama koje narušavaju stabilnost u Sudanu.

Alšava, Džaleb i Džadala su dio investicione mreže Hamasa u Turskoj, napominje Stejt department.

Nasrala ima bliske odnose sa iranskim pravnim subjektima i bio je umešan u prebacivanje desetine miliona dolara Hamasu, uključujući i vojno krilo.

Department ističe da je u oktobru bio u Kataru.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom