Španija

Sančes uklanja Frankove posmrtne ostatke iz mauzoleja

  • 18.06.2018. 20:56

Nova španska socijalistička vlada planira da ukloni posmrtne ostatke bivšeg diktatora Fransiska Franka iz mauzoleja, jer želi da to bude mjesto sećanja na građanski rat, a ne veličanja diktature.

"Odluka o ekshumaciji Frankovih ostataka je sasvim jasna", rekao je Oskar Puente, zvaničnik socijalista premijera Pedra Sančesa.

U mauzoleju, koji se zove Dolina palih, nalazi se bazilika i krst visok 150 metara koji su izgradili ratni zarobljenici, a otvorio ga je sam Franko 1959. godine.

Nova vlada želi da mauzolej pretvori u "mjesto odavanja počasti i sjećanja na sve Špance", prenosi Rojters.

Konzervativna Narodna stranka protivila se pokušajima ekshumiranja Frankovih otataka dok je bila na vlasti, navodeći da će to samo probuditi bolna sećanja 40 godina nakon Frankove smrti i osam decenija od završetka građanskog rata u Španiji.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.