Predsjednik Kine

Si Đinping poručio EU: Ne dolivajte ulje na vatru

  • 01.04.2022. 22:45

Predsjednik Kine Si Đinping izjavio je da ne treba cijeli svijet da plaća cijenu zbog situacije oko Ukrajine.

"Ne treba uvlačiti cijeli svijet u ovo pitanje, štaviše, ne treba terati obične ljude u svim zemljama svijeta da plate visoku cijenu zbog toga", rekao je Si Đinping na samitu sa rukovodstvom EU koji je održan u formatu video-konferencije, prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kako je istakao, "ukrajinsku krizu treba rješavati na odgovarajući način".

"Međunarodna zajednica treba da nastavi da stvara uslove za pregovarački proces Rusije i Ukrajine, da nađe prostor za političko rješavanje, a ne da doliva ulje na vatru i pogoršava neslaganja", dodao je kineski predsjednik.

Si Đinping je rekao da Kina duboko žali jer je situacija u Ukrajini dostigla trenutni nivo.Takođe je naglasio da je "stav Kine o ukrajinskom pitanju jasan i dosledan, te da je Kina uvijek bila na strani mira".

Po riječima kineskog predsjednika, Peking je uvek samostalno donosio nezavisne zaključke, polazeći od stvarnog stanja stvari, zalagao se za poštovanje međunarodnog prava i osnovnih normi međunarodnih odnosa, za potrebu poštovanja glavnih ciljeva i principa Povelje UN, kao i za zajednički i održiv koncept bezbjednosti.

Mirovni pregovori jedini efikasan način

"Kina podržava napore Evropske unije usmjerene na političko rješavanje ukrajinskog pitanja, a takođe igra ulogu u napredovanju pomirenja i pregovora“, rekao je kineski predsjednik.

Po njegovim riječima, mirovni pregovori su jedini efikasan način da se izbjegne eskalacija napetosti.

Kina se zalaže za dijalog EU, SAD, NATO i Rusije

Kina poziva EU, Rusiju, SAD i NATO da putem dijaloga rješavaju probleme koji su se godinama gomilali.

"Pozivamo da se razmotre protivrečnosti koje su se gomilale godinama, da se pronađu načini za rješavanje problema i da se doprinese stvaranju izbalansiranog, efikasnost i održivog bezbjednosnog mehanizma u Evropi", rekao je Si Đinping.

Po njegovim riječima, ako se situacija u Ukrajini pogorša, obnavljanje međunarodne saradnje može trajati decenijama.

"Mnogi ljudi su izuzetno zabrinuti zbog toga što trenutna situacija u Ukrajini preko noći može da uništi rezultate višedecenijske međunarodne ekonomske saradnje. Ako situacija nastavi da se pogoršava, pretpostavlja se da bi naknadno obnavljanje moglo da potraje godinama ili čak i decenijama", istakao je on.

Kina smatra da u cilju rješavanja osnovnih uzorka ukrajinske krize treba uzeti u obzir legitimne zabrinutosti svih strana u sferi bezbjednosti.

"Glavni uzrok ukrajinske krize leži u protivrečnostima u sferi regionalne bezbjednosti koje su se gomilale u Evropi već duže vrijeme. Da bi se otklonio koren problema, treba uzeti u obzir legitimne zabrinutosti u sferi bezbjednosti svih uključenih strana", rekao je Si Đinping.

Kina spremna da sarađuje sa EU

Si Đinping je dodao da je Kina spremna da sarađuje sa EU u cilju sprečavanja velike humanitarne krize u Ukrajini.

„Kina je iznela inicijativu od šest tačaka o humanitarnoj situaciji u Ukrajini i već je isporučila zemlji nekoliko partija hitne humanitarne pomoći, a takođe je obezbijedila robu evropskim zemljama koje su prihvatile veliki broj izbeglica", rekao je kineski predsjednik.

Kina i EU treba da osiguraju stabilnost svetskog ekonomskog sistema, rekao je kineski lider.

"Kina i EU treba da ulože napore u cilju kontrole i upravljanja situacijom, kao i da spreče širenje krize van Ukrajine. Konkretno, potrebno je obezbijediti stabilnost sistema, pravila i osnova svjetske ekonomije, a takođe učvrstiti povjerenje ljudi", poručio je Si Đinping.

Podsjetimo, danas je održan 23. samit Evropske unije i Kine.

Tagovi: