Indija

Silovali djevojku, ona umrla dvije sedmice kasnije: Napadač traži da ga poštede vješanja

  • 13.12.2019. 15:50

Akši Takur jedan je od četvorice osuđenih na vješanje zbog grupnog silovanja 23-godišnje Nirbaje, koja je umrla dvije sedmice kasnije zbog povreda. 

Takur traži od pravosudnih zvaničnika da ga poštede smrtne kazne. On je jedan od osumnjičenih za brutalno premlaćivanje i silovanje studentice u autobusu u Nju Delhiju 2012. godine.

Argument za to je što ga već polako ubija zagađenje zraka. Od šestorice silovatelja, četvorica su u pritvoru, peti je oslobođen jer je u trenutku zločina bio maloljetan, a šesti je izvršio samoubistvo u zatvoru. 

Policija je navela da su njih šestorica silovala djevojku u autobusu koji se vozio gradom skoro sat vremena. Kada su završili, ostavili su nju i njenu prijateljicu pored puta. 

Takurov advokat podnio je Vrhovnom sudu peticiju, nekoliko dana prije obilježavanja sedme godišnjice zločina, 16. decembra. Lokalni mediji prenosili su da je moguće da će Takur biti likvidiran na godišnjicu, posebno zbog toga što se nedavno dogodio sličan zločin koji je šokirao naciju. 

S druge strane, Indija ima vjerovatno najzagađeniji zrak na svijetu. Ranije ove godine, sedam indijskih gradova nalazilo se na listi od deset najzagađenijih mjesta u svijetu. Advokat navodi da je zrak u Nju Delhiju kao "plinska komora" i da je grad "pun otrova". 

Zatvor u kojem se nalazi Takur smješten je u Majapurimu, zapadnom dijelu Nju Delhija, koji je posebno zagađen, a mnoge fabrike nalaze se samo nekoliko kilometara dalje. Veoma su male šanse da Takurova molba bude uslišena.

Aša Devi, majka Nirbajin, nedavno je izjavila da je umorna od čekanja da ubice budu obješene. 

Pročitajte još: