Pjongjang

Sjeverna Koreja testirala novu stratešku raketu

  • Izvor: Agencije
  • 25.01.2024. 07:00

Sjeverna Koreja saopštila je danas kako je prvi prvi put testirala novu stratešku krstareću raketu Pulhvasal-3-31 kao dio svojih "redovnih i obaveznih" aktivnosti za razvoj i nadogradnju sistema naoružanja.

Projektil nazvan "Pulhvasal-3-31" trenutno je u razvoju i probno ispaljivanje nije imalo uticaja na sigurnost susjednih zemalja, navodi Korejska centralna novinska agencija (KCNA), dodajući da to "nije imalo nikakve" veze s regionalnom situacijom.

"Probna paljba je proces stalnog ažuriranja oružanog sistema i redovna i obavezna aktivnost Glavne kancelarije za projektile i njenih pridruženih odbrambenih naučnih instituta," navodi KCNA ne otkrivši detalje leta projektila.

Vojska Južne Koreje saopštila je juče da je otkrila sjevernokorejsko lansiranje nekoliko krstarećih projektila prema Žutom moru oko 7 sati ujutro. Južnokorejski združeni načelnik štaba rekao je kako vjeruje da je ispaljivanjem testirana nadogradnja sposobnosti postojećih projektila.


Dodik poručio Marfiju: Saberite se!

Dodik poručio Marfiju: Saberite se!

To je prvo poznato lansiranje krstarećeg projektila od septembra 2023. godine, kada je Sjeverna Koreja probno ispalila dvije strateške krstareće rakete dugog dometa s lažnim nuklearnim bojevim glavama prema Žutom moru.

Krstareće rakete lete nisko i manevrišu, što ih čini boljim u izbjegavanju odbrane od projektila. Prošle godine je Sjeverna Koreja lansirala strateške krstareće rakete Hvasal-1 i -2 za koje se pretpostavlja da mogu nositi taktičko nuklearno oružje. Hvasal na korejskom znači strijela.

Lansiranje krstarećeg projektila nije direktno kršenje više rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojima se zabranjuje korištenje tehnologije balističkih projektila od strane Sjevera. Ali to bi moglo predstavljati ozbiljnu prijetnju bezbjednosti zemlje budući da bi takve rakete mogle imati nuklearne bojeve glave.

Pratite nas i putem Vibera