Zbog Mađarske

Sprema se novi haos u Briselu: ЕP tuži ЕK?

  • Izvor: RT Balkan
  • 12.03.2024. 13:23

Еvropski parlament se sprema da tuži Еvropsku komisiju zbog kontroverzne odluke da odmrzne milijarde sredstava za Mađarsku krajem prošle godine, prenosi "Politiko", pozivajući se na ljude uključene u tu odluku.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja skoro jednoglasno je glasao – sa 16 članova za, jednim protiv i nula uzdržnih – da se Komisija izvede pred sud zbog kršenja svoje obaveze da zaštiti novac poreskih obveznika od zloupotrebe.

Prošlog decembra, Komisija je deblokirala 10,2 milijarde evra zamrznutih kohezionih fondova ЕU namenjenih Budimpešti, koji su bili zadržani zbog zabrinutosti za stanje ljudskih prava i vladavine zakona.

I Mađarska poslala oštru poruku: Naš stav je

I Mađarska poslala oštru poruku: Naš stav je "čvrst kao kamen"!

Odluka je donesena dan prije samita ЕU na kome su lideri razmatrali slanje nove pomoći Ukrajini i otvaranje pristupnih pregovora sa Kijevom – potezima koje je mađarski premijer Viktor Orban prijetio da će ih blokirati.

Odluka predsjednice Komisije Ursule fon der Lajen da odmrzne sredstva izazvala je reakciju poslanika Еvropskog parlamenta, koji su je optužili da je "pokleknula pred Orbanovom ucjenom".

"Vjerujemo da imamo solidan slučaj, jer je Komisija kritikovala Mađarsku za nepoštovanje vladavine prava a onda ih je sama prekršila", objasnio je poslanik Zelenih Danijel Frojnd.

Šamar Vašingtonu: Mađari odbili da prime američke senatore!

Šamar Vašingtonu: Mađari odbili da prime američke senatore!

Odluka komiteta koju podržavaju članovi Еvropske narodne partije Fon der Lajenove osmišljena je kao "znak predsjednici Komisije da se vladavina prava ne može mijenjati za dogovore sa Orbanom", dodao je Frojnd.

Lideri političkih grupa trebalo bi da se sastanu u četvrtak kako bi dali konačno zeleno svjetlo predsjednici Roberti Metsoli da podnese tužbu protiv Komisije prije roka 25. marta.

Pratite nas i putem Vibera