Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Rusija i Kina ne predstavljaju direktnu vojnu prijetnju

  • 15.03.2021. 18:20

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da ne vidi direktnu vojnu prijetnju Rusije i Kine.

On je tokom obraćanja Komisiji za spoljna pitanja i Potkomisiji za bezbjednost i odbranu u Evropskom parlamentu u Briselu naglasio da je trenutna situacija omogućena trudom Alijanse.

- Pitali su me da li vidim bilo kakvu prijetnju saveznicima NATO-a iz Kine ili Rusije. Ne vidim bilo kakvu neposrednju prijetnju vojnog napada na bilo kog saveznika Alijanse - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da je jedan od razloga zašto ne vidi prijetnju činjenica da je NATO zasnovan na ideji da će Alijansa reagovati u slučaju napada na neku od njenih članica, javio je "Sputnjik".

- To je jedan od glavnih razloga zašto smo u mogućnosti da održimo mir u Evropi već više od 70 godina - dodao je Stoltenberg.

Stoltenberg je u februaru izjavio da je potrebno obnoviti Strateški koncept NATO-a iz 2012. godine, jer se tada nije uzimao u obzir uspon Kine niti pogoršanje odnosa sa Rusijom.

Rusija je u više navrata izrazila zabrinutost zbog povećanog prisustva vojnih snaga Alijanse u Evropi, kao i zbog proširenja ka istoku. Kremlj je naglasio da Rusija ne predstavlja opasnost po druge zemlje, ali da neće ignoristati postupke koji ugrožavaju njene nacionalne interese.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program